У Зеленського дали оцінку контрнаступу та назвали головне досягнення України у війні

Читать на русском
Автор
Андрій Єрмак
Андрій Єрмак. Фото twitter.com/AndriyYermak

Він зазначив, що Україна, як і раніше, покладає надії на підтримку США та Європи

Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що літній контрнаступ Збройних сил України був успішним, попри те, що на Заході багато хто оцінює його як провальний.

Таку думку він висловив в інтерв’ю іспанській газеті El Mundo. Журналіст запитав його, що спричинило провал контрнаступу, зазначивши, що навколо нього було створено "величезні очікування, які не підтвердилися на місцях".

"…з урахуванням наданих можливостей контрнаступ був цілком успішним. Давайте не забуватимемо, що Україна — це не Росія, і для нас життя нашого народу має величезну цінність", — відповів глава ОП.

Він додав, що вже можна зробити певні висновки щодо війни. І вони точно не кажуть про провал України.

"Головний із них полягає в тому, що наша нація не дозволила іншій, набагато більшій — за потенціалом і масштабам — нації реалізувати свої плани. З 24 лютого 2022 року ми звільнили близько 50% окупованої території", — сказав він.

Єрмак наголосив, що Україна, як і раніше, покладає надії на підтримку США та Європи. Він також відкинув повний перехід України до оборони, назвавши його неможливим.

Варто зазначити, що командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" бригадний генерал Олександр Тарнавський вважає, що контрнаступ ЗСУ у 2023 році, можливо, не дав подолати Україні велику глибину. Однак ми зробили той ривок, який дає подих подальшим наступальним діям.

Президент України Володимир Зеленський на своїй підсумковій конференції в грудні назвав дві причини, через які контрнаступ ВСУ не був таким успішним, як очікувалося. Річ у тім, що ми не контролюємо небо і ми не маємо достатньої кількості відповідної амуніції.

Як повідомляв "Телеграф", у розвідці США вважають, що бойові дії в Україні триватимуть щонайменше ще два роки, а в найгіршому випадку можуть затягтися до п’яти років. Однак у 2025 році Україна може знову піти у контрнаступ.