Росія "втратила береги": Кремль оголосив у "розшук" десятки чиновників НАТО та ЄС

Читать на русском
Автор
2425
У Кремлі зовсім з глузду з'їхали
У Кремлі зовсім з глузду з'їхали. Фото росЗМІ

Серед тих, кого оголосили "у розшук" – багато чиновників із країн Балтії.

Російський режим, схоже, на фоні війни в Україні взагалі "втратив береги", оскільки оголосив у "розшук" десятки посадових осіб урядів країн-членів НАТО та Європейського Союзу. Кремль вважає, що здійснення чиновниками НАТО та ЄС власних службових обов'язків на території власних країн нібито порушує так зване "російське законодавство" та звинувачує європейців у "нацизмі".

Про це пише американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті за 13 лютого. Зазначається, що одне з російських опозиційних видань заявило, що отримало доступ до "списків розшукуваних" російськими терористами.

Серед тих, кого Кремль оголосив "у розшук" – прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас, державний секретар Естонії Таймар Петеркоп, міністр юстиції Латвії Інесе Лібін Асераденс, міністр сільського господарства Латвії Армандс Краузе та колишній міністр внутрішніх справ Латвії Марія Голубєва, 59 депутатів Сейму Литви, 15 депутатів Ризького самоврядування, литовський мер Клайпеди Арвідас Вайткус, 13 депутатів Клайпедської міської ради, шість депутатів Вільнюської міської ради, польський мер Кароль Рабенда та багато інших.

"Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що прибалтійські чиновники розшукуються за "ворожі дії проти історичної пам'яті та Росії". Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Каллас "активно проводить політику зносу пам'яток і знущання з пам'яті радянських воїнів" і що вона має бути притягнута до відповідальності за "блюзнірство". Захарова закликала російські правоохоронні органи провести розслідування "у межах своїх повноважень та відповідальності відповідно до законодавства Росії". Захарова заявила, що чиновники мають "відповісти за свої злочини" і що "це лише початок", – сказано у матеріалі.

Аналітики зазначають, що Росія не має жодних юридичних повноважень притягати до відповідальності іноземних громадян, які б "закони Росії" вони не порушили своїми діями. Скоріше це схоже на черговий прояв гібридної війни, яку російські терористи постійно ведуть проти балтійських та східноєвропейських держав НАТО.

Окрім того, російський режим використовує стандартні пропагандистські наративи про "історичну пам'ять" та "боротьбу з нацизмом". Це може свідчити про намір Кремля у майбутньому напасти на країни Балтії, оскільки таку ж пропагандистську брехню терористи розповсюджували перед початком війни в Україні.

Тим часом Каллас, яку Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило розшук, звинувативши в "знущанні над історичною пам’яттю", відреагувала на рішення країни-агресорки. Вона заявила, що й надалі підтримуватиме Україну в російській війні.