The Wall Street Journal: Конгрес максимально наблизився до угоди по Україні

Читать на русском
Автор
553
Найближчими днями у Конгресі можуть погодити угоду щодо кордонів
Найближчими днями у Конгресі можуть погодити угоду щодо кордонів. Фото Відкриті джерела

Конгресмени розуміють важливість надання допомоги Україні

В Конгресі США наближаються до згоди щодо голосування за великий пакет допомоги американським союзникам, в першу чергу Україні. Про це можна сказати, виходячи з коментарів американських сенаторів, які вони дали після зустрічі з президентом Джозефом Байденом у Білому домі.

Про це пише американське видання The Wall Street Journal з посиланням на лідера більшості у Сенаті Чака Шумера.

"Ми знаходимося ближче, ніж будь-коли. Вперше я налаштований оптимістично. Вперше я вважаю, що шанси досягти цього в Сенаті вищі, ніж шанси на те, щоб не досягти цього", – сказав він.

Шумер підкреслив, що конгресмени розуміють нагальність цього питання. А наслідки поразки України можуть бути катастрофічними для українських союзників, для усієї системи безпеки у світі.

"Україна вже страждає від браку озброєнь. І якщо Україна зазнає поразки, то ми страждатимемо від її наслідків протягом не місяців, а років. На кону стоїть безпека нашої країни, виживання наших друзів в Україні, безпека наших друзів в Ізраїлі, доставка гуманітарної допомоги палестинцям у Газі та власне майбутнє демократії", – наголосив він.

Сенатор від Демократичної партії Кріс Мерфі підтвердив заяви Шумера. На його думку, Конгрес дійсно близько до угоди, яка дозволить голосувати за пакет допомоги Україні.

"Я брав участь у достатньо переговорах, щоб знати, коли ти наближаєшся до завершення, і я відчуваю, що ми там", – сказав він.

Навіть спікер Палати представників Майк Джонсон, який наполягає на ухваленні змін до оборони кордону США, схоже, вважає зустріч з Байденом продуктивною. Якщо раніше він вимагав розглядання законопроєкту про кордон у найпершу чергу, то зараз, схоже, він пом'якшив вимогу.

Як повідомлялося раніше, у Пентагоні раніше говорили, що використали останні "українські" гроші на один пакет допомоги, який був оголошений наприкінці минулого року. Інших пакетів допомоги може і не бути, принаймні доти, доки Конгрес не погодить виділення єдиного пакета безпеки, в якому крім фінансування України також передбачені кошти для Ізраїлю, союзників в азіатсько-тихоокеанському регіоні та безпека власних кордонів. При цьому саме через останній пункт документ так і не змогли досі ухвалити.