Війна — день 935: новий наступ ЗСУ в Курській області та удар по Харкову

Читать на русском
Автор
1076
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 15 вересня 2024, 22:20
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни продовжують вести свій наступ на Донеччині, поступово просуваючись на Покровському напрямку, розширюючи свою зону контролю. За добу там сталося 41 бойове зіткнення зі 131, ще 39 сталося на сусідньому Курахівському напрямку. Своєю чергою ЗСУ, схоже, почали новий наступ у Курській області, де велике угруповання росіян ризикує загнати себе в пастку. При цьому окупанти змушені знімати цілі бригади з "вторинних" напрямків, наприклад у Запорізькій області, щоб повернути втрачені райони, оскільки у них не вистачає сил для того, щоб вести наступальні операції одразу у двох місцях.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 15 вересня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

22:15 В Києві та низці областей повітряна тривога через "Шахеди". На Київщині вже працювала ППО. Російські канали теж пишуть про багато українських безпілотників в напрямку Курської області.

20:30 Ворожі дрони в повітряному просторі України, БпЛА рухаються з Харківщини на Полтавщину та з Сумщини на Чернігівщину.

20:00 Головні тези з інтерв'ю Зеленського CNN:

  • Росія має 12 снарядів на 1 український.
  • З постачанням озброєння від союзників постійні проблеми, — Україна хотіла оснастити 14 нових бригад, але поки змогла озброїти лише 4 з них.
  • Путін не захоче зупиняти війну, поки в України не буде сильної переговорної позиції: "У мене є план. Для нас перемога означає бути сильними та готовими до сильної дипломатії. Тому я підготував кілька пунктів. Чотири з них основні та ще один, який буде потрібен вже після війни. Я поділюся ним з Байденом".
  • Зеленський покаже свій план не тільки Байдену, а й кандидатам на виборах Трампу та Гарріс.
  • Трамп сказав, що зробить усе, щоби підтримати Україну.
  • Путін не бажає закінчувати війну, оскільки не потребує цього та боїться успішної України. Але ще більше боїться свого народу: "Якщо російське суспільство опиниться в умовах, коли вони не житимуть комфортно, як зараз українці, вони зрозуміють ціну війни та почнуть впливати на Путіна. Ось чому я говорю: зробіть Україну сильною, і ви побачите, що він сяде за стіл переговорів".
  • Війна насправді набагато ближча до Європи, ніж може здатися західним політикам: "Якщо Європа і світ не зрозуміють, що треба жити в єдності, то Путін і подібні до нього люди, ви їх знаєте, можуть розділити світ на частини, і з’їсти ці частини як пиріг".

19:00 В Харкові вже 41 постраждалий. Серед них четверо дітей, найменшій дитині — один рік.

18:00 В Харкові госпіталізовано вже 14 осіб. Серед дорослих постраждалі віком від 33 до 86 років. Серед постраждалих троє дітей віком 1, 4, 12 років. Рятувальна операція триває.

Зеленський опублікував своє інтерв'ю Фаріду Закарії на CNN:

17:00 У Харкові вже 35 постраждалих внаслідок прильоту по багатоповерхівці, серед них троє дітей. По місту та району було випущено щонайменше шість КАБів.

16:15 В Харкові вже мінімум 28 постраждалих після удару КАБом, обвалилися і палають квартири.

"Цей терор може бути зупинений. Але щоб зупинити терор, потрібно зупинити страх перед сильними рішеннями, які об’єктивно потрібні. Цю війну може завершити справедливо тільки рішучість", — вже відреагував на подію Зеленський.

Багатоповерхівка в Харкові після удару КАБом 15.09.2024
Багатоповерхівка в Харкові після удару КАБом 15.09.2024

15:20 В Харкові пролунала серія вибухів, — перед цим Повітряні сили попереджали про запуск КАБів.

15:00 Українські воїни влаштували катастрофічну ситуацію для російських загарбників у районі Липців та Глибокого за допомогою дронів.

"У районі сіл Глибоке та Липці для російських окупантів склалася катастрофічна ситуація внаслідок надзвичайно високої активності українських операторів дронів", — сказали в ОТГ "Харків".

14:00 Через російські обстріли частина Донецької області втратила електроенергію. За попередньою інформацією місцевих жителів було попадання на територію Слов'янської ТЕС.

13:00 У російському полоні ще близько 700 бійців "Азова". У неволі вони вже понад два роки. Це ті бійці, на яких базувалася бригада.

12:00 Троє чоловіків 41, 59 та 61 років загинули внаслідок ворожих обстрілів Пологівського району.

11:00 Вранці росіяни з використанням FPV-дронів обстріляли легковий автомобіль та мікроавтобус у Куцурубській громаді Миколаївської області. Двоє людей отримали поранення. 58-річного чоловіка госпіталізовано, стан середньої тяжкості.

10:00 За цей тиждень росіяни застосували проти України близько 30 ракет різних типів, понад 800 керованих авіаційних бомб та близько 300 ударних безпілотників, — Зеленський.

09:00 Радник із національної безпеки президента США Джейк Салліван анонсував новий пакет допомоги для України до кінця вересня.

08:00 Ще мінус 1350 солдатів ворога за добу. У Генштабі оновили дані по втратам противника. Дуже гарно вчора палали БПЛА. ППО у окупантів теж поменшало.

07:00 ЗСУ зайшли до Курської області у Глушковському районі. ISW оновив карти бойових дій.

06:00 Збройні сили України вже отримали 18 артилерійських установок "Богдана", виробництво яких профінансувала Данія, — Шмигаль.

00:00 Росіяни скинули щонайменше дві КАБ на Харків, через що сталося займання нежитлових приміщень. Про постраждалих не повідомлялося.

Про новини та події 12 вересня ми розповідали тут: Війна — день 932: росіяни намагаються повернути Курську область та запускають "шахеди" Білоруссю

Про те, що відбувалося 13 вересня, читайте у трансляції: Війна — день 933: історичний обмін полоненими та контратака Росії на Курщині

З ситуацією в Україні за 14 вересня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 934: Україна готує новий Саміт світу під атаками РФ