Війна — день 933: історичний обмін полоненими та контратака Росії на Курщині

Читать на русском
Автор
697
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 14 вересня 2024, 00:01
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російській війська розпочати наступ у Курській області та навіть могли досягти певного успіху, просунувшись у декількох населених пунктах. Водночас ситуація по лінії фронту в Україні залишається напруженою, адже на Покровському напрямку армія РФ не збавляє зусиль, аби просунутись якмога далі до логістичного вузла ЗСУ. На цьому напрямку відбулось боєзіткнень 32 з 122. Так росіяни зруйнували міст, який зʼєднував Покровськ та Мирноград (наступне за Гродівкою місто).

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 13 вересня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Ударні безпілотники у повітряному просторі України, повідомляють ПС ЗСУ.

22:10 Кореспондент "Телеграфу" Ян Доброносов побував у СІЗО, де утримують російських військових, взятих у полон у Курській області, — умови свого утримання вони називають "ангельськими".

21:57-22:01 У Києві та Київській області була повітряна тривога у зв'язку із загрозою удару балістики з Курської області.

21:00 Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський побував у Києві, та зробив низку важливих заяв про підтримку України, — прокоментував скандал про нібито відмову Польщі допомагати Україні снарядами, висловився про можливу передачу літаків МіГ-29, український легіон, гроші на ремонт для українських військових тощо.

20:00 Дозвіл Україні бити західними ракетами по РФ означатиме пряму участь країн НАТО і європейських країн у війні в Україні, заявив під час засідання Ради безпеки ООН заявив представник Росії Василь Небензя. Після цього канадський прем’єр-міністр Джастін Трюдо заявив, що Україні слід дозволити наносити удари вглиб Росії, незважаючи на погрози Москви.

Україна повернула 15 бійців "Азову" додому в рамках обміну, ще більш ніж 900 бійців залишаються в полоні.

19:00 За першу половину 2024 року федеральний бюджет Росії витратив за оборонними статтями рекордні 5,3 трильйона рублів, — підрахував науковий співробітник Німецького інституту проблем міжнародної безпеки Яніс Клюге для The Moscow Times.

Індія домоглась звільнення 45 своїх громадян, яких незаконно змусили вступити до російської армії та воювати проти України.

Литва підтримає всі європейські санкції проти Ірану за передачу ракет Росії, але найкращою відповіддю будуть удари України по складах з цими ракетами, — вважає глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс.

18:00 Понад сотню російських дронів та ракет пролетіло поруч з українськими атомними електростанціями менше ніж за місяць, — "Енергоатом".

17:00 Зеленський виступив під час XX щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії та заявив:

  • наступний Саміт миру буде у листопаді, на нього запросять росію;
  • "поки що лише Білорусь відзначилася збиттям російських "Шахедів". Я не думав, що в такому форматі це буде… Це справді, я вважаю, просто принизливо для сильного демократичного світу";
  • завершення війни з Росією можливе лише двома шляхами: силовим витісненням окупаційних військ або дипломатичним процесом, який передбачає повне звільнення українських територій;
  • цього місяця Зеленський обговорить з Байденом мирний план України;
  • в України недостатньо ракет для систем протиповітряної оборони, доводиться економити — для знищення ворожої цілі використовують одну ракету замість двох;
  • операція ЗСУ у Курській області вплинула на ситуацію на фронті в Україні, росіяни зменшили використання артилерії.

16:00 Росія розпочала виробництво нового ударного безпілотника дальнього радіусу дії під назвою "Гарпія-А1", в якому є китайські двигуни і деталі, — написало агентство Reuters. Але виявилося, що по факту це стара розробка "Герань", – пояснив експерт Defense Express Киричевський.

15:00 Вперше за довгий час вдалося повернути з полону 15 воїнів бригади НГУ "Азов",- керівниця патронатної служби бригади Олена Толкачова. Вони провели в полоні більше двох років. Переважно це жінки. Звільнені з полону військові полку "Азов" розповіли, що їх етапували, але вони не знали, куди їх везуть.

З полону від початку повномасштабного вторгнення РФ повернулись 3569 українців — Лубінець.

14:00 49 українців і українок повернули з російського полону. Як повідомив президент України Володимир Зеленський, це воїни ЗСУ, НГУ, Національної поліції, ДПСУ, а також наші цивільні люди. Зокрема, Леніє Умєрова – дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька. Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць "Азовсталі". Вдома й Герой України, військовий медик Віктор Івчук.

Фінляндія оголосила про новий пакет допомоги для України на 118 млн євро. Це вже 25-те постачання військової техніки від Гельсінкі.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс прибув до Києва.

США підтвердили повідомлення про спроби російських військ здійснити контратакуючі дії в Курській області, однак охарактеризували їх як "незначні" за масштабом. Про це заявив речник Пентагону генерал Патрік Райдер.

13:00 Олексій Брехт — новий виконувач обов’язків голови правління "Укренерго".

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський прибув з візитом до України.

Вранці 13 вересня війська РФ скинули, за попередньою інформацією, чотири керовані авіабомби на цивільну інфраструктуру у Ямполі Шосткинського району на Сумщині. Унаслідок обстрілу загинуло двоє людей, повідомили в Офісі генерального прокурора.

12:00 Польща нібито єдиною з усіх країн, які пообіцяли підтримати ініціативу Чехії з придбання артилерійських снарядів для України по всьому світу, досі не надала на це ніяких коштів, тоді як Німеччина інвестувала найбільше, — пише Gazeta Wyborza.

ЄС обговорює продовження санкцій проти РФ до 36 місяців для забезпечення кредиту Україні, — FT.

Зеленський змінив склад РНБО у зв'язку з нещодавніми кадровими перестановками у Кабміні та Офісі президента: "Увести до персонального складу Ради національної безпеки і оборони України таких осіб: міністр закордонних справ Андрій Сибіга, міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Герман Сметанін, віце-премʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, міністр юстиції України Ольга Стефанішина", — йдеться у документі. Крім того, Зеленський вивів зі складу РНБО екс-міністрів Дмитра кулебу та Олександра Камишіна.

11:00 Під час атаки дронів РФ у ніч на 13 вересня було пошкоджено об'єкт промисловості в Івано-Франківській області, виникла пожежа.

10:00 Росіяни вбили чотирьох мешканців Донеччини, ще 10 — поранені, зокрема дитина. За добу війська РФ завдали 2 516 ударів по лінії фронту та житловому сектору. По Покровську росіяни вдарили двома авіабомбами "ФАБ-250" з модулем УМПК – пошкодили об’єкт критичної інфраструктури, цивільне авто та нежитлове приміщення. У Гірнику внаслідок ворожих атак пошкоджено багатоквартирний і три приватних будинки.

09:00 У ніч проти 13 вересня 2024 року росіяни атакували Україну 26-ма ударними БпЛА типу "Shahed" (райони пусків: Приморсько-Ахтарськ (РФ), Чауда – ТОТ Криму). В результаті протиповітряного бою авіацією, зенітними ракетними військами, підрозділами мобільних вогневих груп та РЕБ Сил оборони України збито 24 ворожих ударних БпЛА у межах Миколаївської, Одеської, Херсонської, Хмельницької та Івано-Франківської областей.

08:00 Росія вдарила ракетами судно у Чорному морі і мало не спричинила екологічну катастрофу. Атака відбулася на судно з зерном одразу після виходу корабля з українських територіальних вод. За попередніми даними, обійшлося без людських жертв. Поруч із судном знаходилися 8 танкерів з нафтою.

Defense Express наголосило на тому, що для ракети Х-22, якою і було завдано удару, характерно самостійне перенаведення на більшу ціль. Своїм ударом РФ була за крок до того, аби не спричинити екологічну катастрофу.

07:00 Росіяни вдарили КАБом по Охтирці. Внаслідок обстрілу пошкоджено багатоповерховий житловий будинок, господарчі споруди, автомобілі, будівлі підприємства. На місці працюють аварійно-рятувальні служби. Наслідки ворожої атаки уточнюються, повідомили в ОВА.

Через російський удар в Охтирці померли дві літні жінки. Вони не зазнали поранень, проте померли від стресу через вибух.

"У нашому закладі на другому поверсі в актовій залі посипались вікна. Там перебували жінки, дві від стресу померли. Будемо їх ховати", – зазначив директор КУ Охтирського будинку-інтернату для людей похилого віку та осіб з інвалідністю Віктор Токарєв

06:00 Армія РФ 12 вересня продовжила контратакувати по всьому українському виступу в Курській області, але досягли лише незначних успіхів. Причина, ймовірно, в українських наступальних операціях і оборонних контратаках в цьому районі. Геолокаційні кадри, показують, що російські війська досягли незначних успіхів на захід від Вишневки (на південний захід від Коренево) і в північній частині Червоножовтневого (на південний захід від Коренево).

04:00 Кім Чен Ин доручив збільшити кількість центрифуг для збагачення урану з метою нарощування ядерного арсеналу "в геометричній прогресії", — Центральне телеграфне агентство Кореї.

02:00 Кілька груп російських "шахедів" наблизилися до Одеської області з Чорного моря. Інша група тримає курс з Вінниччини на Хмельниччину.

01:00 Російські окупанти запустили групу "шахедів". Частина з них рухалася з Вінниччини на Хмельниччину та з Миколаївщини на Кіровоградщину. Пізніше рух групи було змінено з Кіровоградщини на Вінниччину. Працює українська ППО.

00:00 У вечірньому зведенні Генштабу зазначається, що на Покровському напрямку зберігається висока інтенсивність бойових дій. Кількість боєзіткнень зросла до 32. Загарбники продовжують тиснути поблизу Воздвиженки, Новоолександрівки, Зеленого Поля, Новотроїцького, Гродівки, Новогродівки, Селидового та Михайлівки. ЗСУ відбили 28 атак. Основні зусилля ворог прикладав у районі Гродівки та Новогродівки, де відбулось близько 50 відсотків від усіх сутичок.

Покровський напрямок на мапі Deep State
Покровський напрямок на мапі Deep State

Водночас на Курахівському напрямку на цей час доби нараховується 48 бойових зіткнень різної інтенсивності. Найактивніше окупанти намагалися просунутися вперед в районах населених пунктів Костянтинівка та Георгіївки, де відбулося близько 75 відсотків усіх боїв. Окрім того, ворог атакував у бік Українського, Олександрополя та Желанного Першого.

Курахівський напрямок на мапі Deep State

Про те, що відбувалося 10 вересня, читайте у трансляції: Війна — день 930: Покровський напрямок вже не "гарячий", а в Росії нова зброя з Ірану

З ситуацією в Україні за 11 вересня ви можете ознайомитися в цьому матеріалі: Війна — день 931: росіяни "буксують" під Покровськом і намагаються оточити Вугледар

Про новини та події 12 вересня ми розповідали тут: Війна — день 932: росіяни намагаються повернути Курську область і запускають "шахеди" по Білорусі