Війна — день 932: росіяни намагаються повернути Курську область і запускають "шахеди" по Білорусі

Читать на русском
Автор
1022
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 12 вересня 2024, 23:42
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Ситуація під Покровськом залишається напруженою, а окупанти посилюють тиск на південному фланзі у бік Курахового. Загалом за останню добу на Покровському та Курахівському напрямках сумарно було зафіксовано 52 бойові сутички, при цьому по всьому фронту їх нарахували 93. Ця цифра також є примітною, оскільки останніми тижнями їх стабільно було понад сотню. Це можна пов’язати з активацією російських солдатів у Курській області, де вони могли розпочати наступ з метою вибити ЗСУ за межі держкордону.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 12 вересня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 США поки що не готові оголосити про зняття обмежень на дальні удари ЗСУ вглиб Росії і не хочуть спекулювати на цю тему, — заявив Держдеп.

22:00 У Запоріжжі пролунали вибухи.

21:00 Іран заявив європейським послам, що не постачав балістичних ракет Росії. Тегеран викликав послів Великої Британії, Франції, Німеччини та Нідерландів, щоб засудити їхні "деструктивні заяви та дії" через звинувачення у передачі ракет РФ.

20:00 МЗС України оголосило демарш Монголії у звʼязку з візитом Путіна. Демарш — це коли одна країна офіційно висловлює інший свої претензії чи вимоги.

19:00 В українському небі з'явиться більше F-16 — група українських пілотів наразі проходить підготовку в Румунії, — Умєров. Крім того, найближчим часом румунські партнери надішлють нову систему протиповітряної оборони Patriot.

18:00 В "Укренерго" повідомили, що відключення світла на п'ятницю, 13 вересня, не планується.

17:00 ЄС готує санкції проти Ірану за постачання РФ балістичних ракет.

"Це потягне швидкі дії від ЄС у координації з міжнародними партнерами, що передбачатимуть запровадження суттєвих обмежувальних заходів проти Ірану", — сказав речник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Петер Стано.

16:00 У четвер, 12 вересня, суховантаж з українським зерном було атаковано російською ракетою в Чорному морі. Судно прямувало до Єгипту. Атака сталася одразу після виходу судна з українських територіальних вод.

15:00 Росія вдарила по машинах Міжнародного комітету Червоного Хреста на Донеччині. Троє загиблих українців-працівників МКЧХ, двоє — поранених. Омбудсман Дмитро Лубінець пише, що організація навіть не відреагувала, жодного засудження чи висловлення співчуття.

14:00 У Купʼянському районі проведуть примусову евакуацію дітей. Відповідне рішення ухвалили в ході засідання Ради оборони Харківської області.

Так, евакуацію в примусовий спосіб оголосили у 29 населених пунктах Куп’янського району. Евакуаційними заходами планують охопити 10 населених пунктів Куп'янської громади, де перебуває 158 дітей; 6 населених пунктів Курилівської громади — 41 дитина; 13 населених пунктів Кіндрашівської громади — 70 дітей. Дітей вивозитимуть разом з родинами.

13:00 У Красногвардійському районі Криму було чути звуки вибухів. Місцева "влада" вже поспішила повідомити, що там нібито утилізують боєприпаси.

12:00 Президент Естонії Алар Каріс прибув із офіційним візитом до України. Про це він повідомив на власній сторінці у соцмережі X (Twitter).

СБУ затримала у Запоріжжі місцевого ІТ-фахівця, який працював як інформатор для російського ГРУ. Зловмисник облаштував у своїй квартирі "спостережний пост" з тактичним біноклем для стеження за позиціями ЗСУ, зокрема ППО та артилерії, включаючи HIMARS. Отриману інформацію він передавав російському куратору через анонімний чат, що могло призвести до нових ракетно-дронових ударів по регіону. Затриманому загрожує до 8 років ув'язнення за несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

11:00 У житловій двоповерхівці у селищі Борова Ізюмського району, по якому було завдано удару в ніч на 12 вересня, опинилася 86-річна жінка. Рятувальники показали, як діставали її.

10:00 У Хмельницькій ОВА повідомили, що сили ППО в ніч проти 12 вересня знищили 10 ворожих БПЛА типу Shahed. Водночас виникла пожежа на одному зі складів зберігання меблевої продукції.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 12.09.2024
Втрати армії РФ в Україні 12.09.2024

8:00 Армія РФ, ймовірно, взяла під контроль село Лісівка, що на Донеччині. Також ресурс Deep State повідомляє про успішне просування ворога у районі Кліщіївки, Невельського, в Українці та околицях.

Лісівка Донецької області карта
Лісівка на карті

7:40 Кількість поранених у Конотопі зросла до 13 осіб. Серед постраждалих є неповнолітня особа, повідомили у поліції Сумської області.

"Також пошкоджено 7 багатоквартирних будинків, один житловий будинок, лікарню, навчальний заклад, автомобілі, гаражі, магазин", — зазначили правоохоронці.

6:30 Чергова нічна атака переросла в ранкову — в небі над Україною все ще фіксуються ворожі цілі

  • Найбільшої шкоди окупанти завдали Конотопу, що на Сумщині. У місті є влучання у багатоповерхівку, пошкоджені будівлі лікувальних і навчальних закладів. Знищена трамвайна колія, є серйозні проблеми з електро- та водопостачанням. Наразі відомо про двох постраждалих, один із яких — у комі.
  • Ще однією ціллю окупантів став Старокостянтинів Хмельницької області. Моніторингові пабліки інформували про численні вибухи в області, місто намагалися атакувати "шахеди".
  • Також чимало вибухів вночі чули Київ та область. Окупанти "кошмарили" мирне населення десятками безпілотників, а підрозділи ППО активно знищували ворожі цілі. Близько 6 ранку на Київщині все ще було гучно — наші захисники відслідковують залишки "шахедів".
  • Крім цього, вибухи фіксували на Дніпропетровщині, Полтавщині, Вінниччині, Одещині.

3:00 Після обстрілу Конотопу двоє людей отримали поранення. Одна із них у комі.

1:00 У Конотопі російський БПЛА впав на багатоповерхівку. Місто залишилося без світла

00:00 Росіяни запустили велику кількість дронів, але частина їх полетіла на територію Білорусі.

Про те, що відбувалося 9 вересня, читайте у трансляції: Війна — день 929: росіяни тиснуть під Покровськом і змінюють тактику обстрілів

З ситуацією в Україні за 10 вересня ви можете ознайомитися в цьому матеріалі: Війна — день 930: Покровський напрямок вже не "гарячий", а в Росії нова зброя з Ірану

Про новини та події 11 вересня ми розповідали тут: Війна — день 931: росіяни "буксують" під Покровськом і намагаються оточити Вугледар