Війна — день 931: росіяни "буксують" під Покровськом і намагаються оточити Вугледар

Читать на русском
Автор
1029
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 11 вересня 2024, 23:04
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російський наступ на сході України "буксує", але все ще продовжується. Найбільша кількість бойових дій відбувається під Покровськом, проте окупанти найсильніше тиснуть не на саме місто, а трохи далі на південний захід у бік Курахового. Крім того, загарбники намагаються оточити Вугледар, оскільки зрозуміли, що штурмувати місто в лоб безглуздо.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 11 вересня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Моніторингові чати повідомляють про близько 60 ударні безпілотники, запущених у бік України. Також над Чорним морем зафіксовано два Ту-22м3.

Напрямок руху БПЛА

22:00 Британія дозволила бити по Росії ракетами Storm Shadow, — The Guardian з посиланням на джерела.

21:00 Україні в найближчі тижні США відправлять додаткові системи ППО.

20:00 Блінкен заявив, що питання далекобійності України обговорювали. Результати розмови він передасть Байдену.

"Я передам те, що я тут почув, президенту у Вашингтон. Наші президенти зустрінуться пізніше в ООН. Потреби змінюються, змінюється поле бою. Я впевнений, що так і буде продовжуватися, бо ситуація змінюється. Ескалація — це фактор, який ми враховуємо, але він не вирішальний", — сказав держсекретар США.

19:00 Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович оголосив про черговий, вже 11-й, пакет військової допомоги. Також країна виділить €5 млн на енергоінфраструктуру й допоможе в розмінуванні.

— Ми продовжимо допомагати Україні в політичній та військовій сферах, а також у відбудові енергетичної галузі. Наш внесок у розмінування територій залишається значним. Ми гостинно приймаємо українських біженців та лікуємо поранених військових у наших центрах відновлення. Крім того, хорватські поліцейські підрозділи беруть активну участь у розслідуванні воєнних злочинів. На своєму третьому терміні як міністр закордонних справ Хорватії, я можу впевнено сказати, що наша країна високо цінує дружні стосунки з Україною та продовжить її всебічно підтримувати, — сказав Андрей Пленкович.

Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович

Також глава МЗС Британії оголосив про пакет допомоги Україна на понад 780 млн доларів. Уряд Британії має намір надати Україні сотні додаткових ракет ППО, десятки тисяч додаткових артилерійських боєприпасів і більше бронетехніки, які будуть поставлені в Україну до кінця року.

18:00 Росія нещодавно отримала нові поставки балістичних ракет з КНДР. Ймовірно, йдеться про балістичні ракети малої дальності Hwasong-11.

17:00 Росіяни обстріляли село Костянтинопіль на Донеччині з Торнадо-С. Як наслідок, двоє людей загинули та двоє — постраждали. Пошкоджені 6 приватних будинків, кав'ярня, крамниця, адмінбудівля, лінія електропередач і 12 автомобілів.

16:00 Литва виділить €10 млн для фінансування далекобійних можливостей України, зокрема ракет-дронів "Паляниця", – глава українського Міноборони Рустем Умєров. Він додав, що країна вже виділила Україні 2% від власного ВВП і прагне продовжити підтримку на рівні 0,25% ВВП щорічно.

15:00 Зеленський заявив, що армія Росії скоїла щонайменше 137 тисяч воєнних злочинів в Україні.

14:00 Премʼєр Латвії оголосила про новий пакет військової підтримки для України, у який ввійдуть бронетранспортери.

13:00 Посли Європейського Союзу дали "зелене світло" на продовження санкцій проти Росії. При цьому посли ухвалили рішення виключити Микиту Мазепіна, колишнього перегонника "Формули-1", і Віолетту Пригожину, матір засновника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина, з санкційного списку.

12:30 У Києві 11 вересня проходить четвертий саміт міжнародної Кримської платформи. До столиці вже приїхало чимало важливих з-за кордону, в тому числі держсекретар США Ентоні Блінкен. У рамках саміту президент Володимир Зеленський відкрив у Києві український національний меморіал, що присвячний вшануванню трагедіє кримськотатарського народу.

11:30 СБУ затримала російського агента на Донеччині, який шпигував за українськими військами поблизу Часового Яру. 52-річний житель Дружківки збирав інформацію про позиції артилерії ЗСУ, локації військової техніки та складів боєприпасів. Затриманому оголошено підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, за що йому загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів:

Втрати армії РФ в Україні 11.09.2024
Втрати армії РФ в Україні 11.09.2024

9:30 У ніч на 11 вересня нашими підрозділами ППО знищено 20 із 25 безпілотників, якими РФ атакувала вночі. Ще п’ять "шахедів" були локаційно втрачені — імовірно впали під дією засобів РЕБ. На жаль, окупанти також били по містах ракетами — балістичною "Іскандер-М", двома зенітними С-300 та шістьма Х-31П. Бойова робота велася у Київській, Херсонській, Черкаській, Сумській, Дніпропетровській та Полтавській областях.

8:00 У Міжнародному валютному фонді досягли попередньої домовленості з Україною щодо надання чергового траншу фінансової допомоги. Його розмір має сягнути майже 1,1 млрд доларів, пише Reuters.

7:00 У Чорному морі на ранок 11 вересня знаходиться лише один російський військовий корабель. Він споряджений чотирма ракетами типу "Калібр", зазначили у ВМС ЗСУ. У Азовському морі окупанти присутності наразі не мають.

6:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі окупант не припиняв кошмарити мирне українське населення. Вибухи чули на Київщині, Полтавщині, Дніпропетровщині та Сумщині. Чекаємо деталей від місцевої влади та Повітряних Сил;
  • адміністрація Байдена наразі "працює над питанням" надання Україні дозволу на удари далекобійною зброєю по РФ, пише Reuters;
  • у США пройшли президентські дебати між Камалою Гарріс та Дональдом Трампом. Серед інших тем, звісно ж, обговорили й Україну;
  • CNN повідомляє, що ЗСУ використали на фронті майже весь запас ракетних комплексів ATACMS, отриманих від Вашингтона;
  • російські окупанти мали просування поблизу Маринівки та в Українську, інформують аналітики Deep State.

3:00 На Київщині працювала ППО через наліт російських дронів.

1:00 Президент США Джо Байден відповідаючи на запитання про те, чи буде знято обмеження для України на використання далекобійної зброї по Росії, відповів: "Ми якраз працюємо над цим".

00:00 Румунія збере засідання комітету Сенату з питань оборони, щоб змінити законодавство, яке не дозволяє збивати російські дрони, що залітають на її територію.

Про новини та події 8 вересня ми розповідали тут: Війна — день 928: у ЗСУ успіхи в Нью-Йорку, а росіяни сповільнилися під Покровськом

Про те, що відбувалося 9 вересня, читайте у трансляції: Війна — день 929: росіяни тиснуть під Покровськом і змінюють тактику обстрілів

З ситуацією в Україні за 10 вересня ви можете ознайомитися в цьому матеріалі: Війна — день 930: Покровський напрямок вже не "найгарячіший", а в Росії нова зброя з Ірану