Війна — день 934: Україна готує новий Саміт миру під атаками РФ

Читать на русском
Автор
866
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 14 вересня 2024, 23:36
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 14 вересня 2024 року. Попередня доба ознаменувалася дійсно історичним обміном полоненими, адже Україна вперше за довгий час змогла повернути бійців "Азову". Проте близько тисячі захисників Маріуполя все ще залишаються у полоні. Тим часом Росія не втомлюється сипати погрозами на адресу України та всього НАТО. На тлі всього цього чітко виступив президент України Володимир Зеленський, який оголосив про підготовку другого Саміту миру, куди планують запросити і країну-агресора.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 14 вересня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Росіяни ударили ракетою з касетною бойовою частиною по передмістю Одеси. В результаті ворожого удару загинула подружня пара, ще одна жінка — постраждала, розповіли в ОВА.

22:00 Олаф Шольц виключив постачання далекобійної зброї Україні. За словами німецького канцлера, його позицію не змінять навіть дозволи з боку інших країн НАТО.

21:00 У Павлограді пролунав вибух.

20:00 Україна розпочала виробництво 155-мм артилерійських снарядів.

19:00 Розвідка Великої Британії показала знищені ЗСУ ключові логістичні мости в Курській області. Під удари Сил оборони потрапили як автомобільні, так і понтонні переправи.

18:00 Росіяни вдарили по сільськогосподарському підприємству у Гуляйпільській громаді Запорізької області. Як наслідок, загинули троє працівників.

17:00 За даними аналітичного проєкту DeepState, у Курській області Сили оборони зайняли Вітряно, Дуровку та частину Журавлів, а росіяни – Снагость із навколишніми селами й просунувся в бік Любимівки. Крім того, росіяни окупували Галицинівку на Покровському напрямку, просунулися біля Піщаного, Григорівки, Гострого, Георгіївки, в Синьківці, Нью-Йорку та Українську

16:00 ГУР показали кадри операції, під час якої 14 десантних катерів Sea Force атакували бурову установку "Крим-2" в Чорному морі.

15:00 В рамках обміну вдалося повернути 82 рядових та сержантів, 21 офіцера.

Серед звільнених — оборонці 36 бригади морської піхоти, Нацгвардії, зокрема 12-ї бригади спеціального призначення "Азов", прикордонники, представники спецпідрозділу "Кракен". Також є представники Нацполу та тероборони, ДСНС, підрозділів ЗСУ. Переважна більшість звільнених – люди, які утримувалися з перших днів війни. Повернені потребують серйозної реабілітації, адже за час перебування у полоні стан їхнього здоров’я значно погіршився.

Звільнені військовослужбовці брали участь у захисті від російських окупантів міста Маріуполя – 69 осіб (у тому числі оборонці "Азовсталі" – 31 особа), Донеччини, Луганщини, запорізького, херсонського, харківського та київського напрямків. Серед них також є двоє охоронців ЧАЕС.

14:00 Україна провела обмін полоненими з Росією у форматі "103 на 103".

13:00 Вночі Росія завдала повторного удару по шляхопроводу "Східний" в Покровську (Горбатий міст), — той повністю зруйнований.

В Кіровоградській області чули вибухи, — це сили ППО працювали по розвідувальному дрону.

12:00 Вночі один з російських "Шахедів" залетів в Білорусь, покружляв там з пів години, після чого повернувся назад в Україну, через це Білорусь підіймала винищувач, — повідомляє "Беларускі Гаюн".

11:00 У Військово-Морських силах ЗСУ показали відео нічної роботи по "Шахеду":

10:00 Наслідки атаки дронів на Одещину: внаслідок падіння уламків дронів у передмісті Одеси на території приватного домогосподарства зруйновано 3 споруди, пошкоджено житловий будинок та гараж, в Одеському районі загорівся дах приватного будинку. На іншій локації внаслідок російської атаки загорівся автомобіль та складське приміщення. В Ізмаїльському районі пошкоджено стіну ангара, вікна і двері дачного будинку без послідуючого загорання. Загиблих та постраждалих, на щастя, немає.

Вночі під обстріл потрапили приватні будинки Оріхівської громади Запорізької області, загинув 48-річний чоловік.

09:00 Генштаб ЗСУ: Протягом минулої доби зафіксовано 138 бойових зіткнень. Найактивніше ворог наступав на Курахівському напрямку, де Сили оборони відбивали 43 атаки противника у бік Українська, Желанного Першого, Георгіївки, Костянтинівки та Катеринівки. На Покровському напрямку наші захисники відбили 28 ворожих штурмових дій.

В Харкові КАБ вночі влучив по території будівництва житлового комплексу, удар в землю, без постраждалих.

08:30 Вночі РФ запустила 76 "Шахедів", 72 з них збили, два були локаційно втрачені, а ще два повернулися в Росію. Сили ППО працювали в Київській, Черкаській, Житомирській, Вінницькій, Одеській, Сумській, Дніпропетровській, Полтавській, Херсонській, Харківській та Донецькій областях.

"Нам потрібно більше можливостей для посилення повітряного щита, протиповітряної оборони та далекобійності, щоб і надалі захищати життя та наших людей. Працюємо над цим з усіма партнерами України", — підкреслює Зеленський.

07:40 В Чорному морі 16 ворожих кораблів, 7 з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 48 ракет, — повідомляють Військово-Морські Сили ЗСУ.

За минулу добу Росія втратила в Україні орієнтовно більше 1200 осіб, 3 танки, 1 засіб ППО, 36 безпілотників, 40 ББМ, 25 артсистем тощо.

Втрати Росії в Україні 14.09.2024
Втрати Росії в Україні 14.09.2024

07:00 Зібрали головні новини на ранок:

  • вночі Україна була під атакою дронів, в більшості областей лунала тривога, особливо постраждала Одеса, у той час як на Харків скинули КАБ; в Оболонському районі Києва уламки БпЛА впали на територію комунального підприємства;
  • Сі Цзіньпін відвідає Росію у жовтні для участі в саміті БРІКС🇨🇳;
  • Росія вивела кораблі з портів окупованого Криму, — АТЕШ;
  • Зеленський розповів, що говорив з Трампом два місяці тому, і той був дуже прихильним і розумів, як важко вижити під час війни;
  • США поки не знімають обмеження на удари вглиб РФ, заявили в Білому домі;
  • у Сумській та Херсонській області найменша кількість дітей, які пішли до першого класу в 2024 році, — першачків у цих регіонах зменшилось на 79% та 56% відповідно у порівнянні з минулим роком;
  • українці — лідери отримання посвідок на проживання в ЄС, у 2023 році в ЄС було видано понад 3,7 мільйона перших дозволів на проживання негромадянам, більше 70% з них випало на українців, повідомляє Євростат.

00:00 У повітряному просторі кілька груп ударних дронів Росії, серед іншого, є загроза і для Київської області. А в акваторії Чорного моря в готовності до застосування високоточної зброї перебувають чотири носії крилатих ракет морського базування типу "Калібр".

Карта бойових дій від DeepState на початок доби виглядає так:

Карта бойових дій в Україні 14.09.2024
Карта бойових дій в Україні 14.09.2024
Карта, де йдуть бої за Вовчанськ та у Курській області Росії 14.09.2024
Карта, де йдуть бої за Вовчанськ та у Курській області Росії 14.09.2024
Покровськ та Курахове у Донецькій області на карті бойових дій 14.09.2024
Покровськ та Курахове у Донецькій області на карті бойових дій 14.09.2024

Із ситуацією в Україні за 11 вересня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 931: росіяни "буксують" під Покровськом і намагаються оточити Вугледар

Про новини та події 12 вересня ми розповідали тут: Війна — день 932: росіяни намагаються повернути Курську область та запускають "шахеди" Білоруссю

Про те, що відбувалося 13 вересня, читайте у трансляції: Війна — день 933: історичний обмін полоненими та контратака Росії на Курщині