Геть новенькі ракети: стало відомо, чим РФ била по Україні під час масштабної атаки (фото)

Читать на русском
Автор
3983
Колаж "Телеграфа" Новина оновлена 26 серпня 2024, 17:34

Уламки російських ракет дослідять в межах додаткових експертиз

Над ранок, 26 серпня, під час масштабної російської атаки по Україні, ворог завдав ударів кількома типами ракет. Били "Калібрами", "Х-101", "Х-69" та "Кинджалами" (Іскандер-М).

Про це розповів директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін. Відповідну заяву зробив за підсумками огляду місць подій.

"Власне, збиття ракети типу "Кинджал" (Іскандер-М) силами та засобами української протиповітряної оборони зафіксовано над столицею. Окрім того, встановлено використання росіянами модернізованих ракет "Х-101" із двома бойовими частинами – касетною та осколково-фугасною. Маркування на цих ракетах свідчить про їх виробництво у II-III кварталах 2024 року", — розповів Олександр Рувін.

За словами Рувіна, нині чекають на подальші експертизи, щоб з’ясувати компонентну базу ракет, мікроелектроніку та інші технічні складники ворожої зброї.

Маркування ракети Х-101
Інфографіка від UNN

Ракета "Калібр"

Крилата ракета "Калібр" може летіти на відстань понад 1500 км, головна її небезпечність — швидкість, яка сягає 180-240 м/с. Крім того, ця ракета йде на малих висотах і здатна маневрувати з урахуванням рельєфу місцевості. Це знижує ефективність роботи по ній не лише українських систем ППО, а й ППО країн НАТО.

Ракета Калібр
Характеристики ракети "Калібр"

Ракета "Х-101"

Це стратегічна авіаційна дозвукова крилата повітряна ракета класу "повітря – земля". Росіяни взяли її на озброєння лише у 2013 році та "випробували" у Сирії. Особливістю ракети є непрогнозована траєкторія, яка дозволяє змінювати ціль навіть після її запуску.

Варто зауважити, що це одна з найдорожчих російських ракет – приблизна вартість Х-101 становить 13 мільйонів доларів. Це вдвічі більше, ніж коштує ракета "Калібр".

Ракета Х-101
Російська ракета Х-101

Ракета "Х-69"

Х-69 була прийнята на озброєння РФ у 2023 році, проте її не можна назвати в прямому сенсі слова "новою", адже по суті вона є модернізацією старої радянської ракети Х-59, і на початку розробки у 2009 році заявлялася як Х-59МК2.

У порівнянні з базовим варіантом Х-69 дійсно має набагато кращі показники. Так, якщо базовий варіант Х-59 міг бити на дальність 40 км бойовою частиною вагою 150 кг, Х-69 має показники 290 км і 310 кг відповідно.

Також перевагою ракети є широка номенклатура літаків, здатних її нести — Су-30МК, Су-34, Су-35С, МіГ-35С і МіГ-29К. Швидкість польоту ракети від 750 до 1000 км/год.

Ракета Х-69
Ракета Х-69 у розрізі

Ракета "Кинджал"

"Кинджал" є модифікацією балістичної ракети системи Іскандер. Вони з'явилися на озброєнні армії РФ у 2017 році.

Ракети "Кинджал" є чи не найбільш небезпечними, адже здатні летіти з гіперзвуковою швидкістю, яка у 10 разів вища за швидкість звуку, і можуть маневрувати в польоті.

Бойова частина "Кинджала" дорівнює 500 кг тротилу. Системам ППО складно збити "Кинджал", бо ракета після запуску підіймається вгору на 20 км, а потім падає на ціль. Проте, українцям вже не раз вдавалося збити небезпечну ракету.

Ракета "Кинджал"
Ракета "Кинджал"

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про те, що у мережі показали, звідки і як летіли російські ракети і дрони по Україні. Російські війська запускали зброю з аеродрому Єйськ Краснодарського краю РФ, мису Чауда в Криму, а також з аеродрому Халіно, який знаходиться у Курській області.