"Єдиний у світі": ЗСУ використовують на фронті дрон Chimera, у чому його унікальність (фото)

Читать на русском
Автор
1088
Колаж "Телеграфа" / Le Parisien Новина оновлена 04 липня 2024, 10:01

Виробництво одного такого дрона коштує приблизно 15 тисяч євро

Серед великої кількості техніки ЗСУ також використовують дрони Chimera. Розробники називають цей безпілотник "недорогою версією гармати Caesar" (155-мм самохідна артилерійська установка), оскільки він скидає на супротивника 155-міліметрові снаряди.

Дрон "Хімера" було створено 57-річним французьким підприємцем Жеромом Бюклером. Про це пише Le Parisien.

За його словами, важкий гексакоптер Chimera може нести 155-міліметровий снаряд, долаючи до 50 кілометрів на висоті 400 метрів. Розробник наголосив, що це єдиний у світі повітряний носій снарядів такого великого калібру.

Виробництво одного такого дрона коштує приблизно 15 тисяч євро. Автор також назвав свій винахід "недорогою версією гармати Caesar".

Вперше техніку випробували під Запоріжжям у квітні 2023 року. Жером Бюклер зазначив, що ці БПЛА є стійкими до дії засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ), тому можуть проникати в тил ворога.

"Chimera невидима! Найскладніші системи перешкод, особливо ті, що використовують росіяни, нічого не зможуть зробити", — сказав він.

Фото: leparisien.fr

При цьому розробник пояснив, що його дрон дуже простий у використанні. Тобто спочатку військові доставляють його на пікапі ближче до зони бойових дій, потім один завантажує снаряд, а другий забезпечує безпеку операції. Що важливо, оператор у цей час може перебувати за 30 кілометрів.

"Як тільки ціль визначено, він випускає вибухівку, влучаючи в "яблучко" при кожному пострілі: танк, бункер, окоп…", — зазначив творець "Хімери".

Фото: leparisien.fr

Загалом Україна вже придбала 250 таких дронів. Жером Бюклер, своєю чергою, мріє реалізувати свою розробку у Франції. Дрон на 100% створений із французьких компонентів, головними постачальниками яких є відомі компанії.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що брати з Полтавської області створили колісні роботизовані плафторми-камікадзе "Смайлик" для українських військових.