Війна — день 848: росіяни намагаються прорватися на нових напрямках і обстрілюють Україну ракетами

Читати російською
Автор
Новина оновлена 20 червня 2024, 23:15

Оперативно про головне за добу

Українські військові продовжують утримувати позиції, не дають росіянам можливості просунутися та виснажують їхні сили. Водночас окупанти продовжують завдавати ударів з використанням артилерії, дронів та авіабомб, чим хочуть пробити пролом в українській лінії оборони. Найбільша активність загарбників спостерігається на Покровському напрямку, проте вони також помітно активізувалися Краматорським. У ЗСУ ж кажуть, що зараз Україна увійшла до найбільш критичного етапу війни.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 20 червня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Окупанти в Криму повідомляють про наліт БПЛА та можливу ракетну атаку на окупований півострів.

22:00 США дозволили Україні використовувати американську зброю для ураження будь-якої російської техніки, яка атакує з-за кордону, а не лише поблизу Харкова, — Politico

20:00 Путін погрожує Південній Кореї, яка допустила відправку зброї Україні вперше від початку широкомасштабної війни.

"Це було б дуже великою помилкою. Сподіваюся, що цього не станеться. Якщо це відбуватиметься, то і ми прийматимемо відповідні рішення, які навряд чи сподобаються сьогоднішньому корейському керівництву", — заявив російський диктатор.

19:00 США вирішили передавати Україні всупереч інтересам інших союзників не тільки всі ракети Patriot, що виробляються зараз, а й усі системи NASAMS, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на представників Білого дому.

Тим часом у Білому домі офіційно заявили, що перші поставки нових систем Patriot та NASAMS із США в Україну розпочнуться протягом найближчих тижнів до кінця літа.

18:00 Україна почне використовувати винищувачі F-16 вже цього літа, заявив командувач ВПС Нідерландів Арнуд Столлманн у виступі після завершення програми підготовки українських інструкторів з обслуговування F-16. Очікується, що вони тепер передаватимуть свої знання іншим в Україні, пише, The Guardian.

17:00 У селі Розкішне під Краматорськом від обстрілу загинули троє людей, ще троє людей поранено, пошкоджено 4 будинки, повідомляє прокуратура.

Попередньо обстріл вівся касетними боєприпасами з РСЗВ "Смерч".

16:00 Румунія надасть Україні систему протиповітряної оборони Patriot. Про це повідомив президент Клаусс Йоганісс.

15:00 "Patriot буде більше", — написав у своєму "Телеграм" керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Можливо, ця заява пов'язана з інформаціює від Financial Times, яка з'явилася раніше.

14:00 В ГУР заявили, що росіяни уже рік як вийшли на пік спроможностей щодо виробництва ракет.

13:00 США мають намір призупинити всі відкриті замовлення на системи ППО Patriot і ракети до них доти, доки Україна не отримає достатньо коштів для захисту від атак РФ. Про це пише Financial Times з посиланням на власні джерела. До переліку європейських країн із відкритими замовленнями на системи Patriot входять Польща, Румунія і Німеччина.

12:00 Росіяни обстріляли цивільну автівку в селищі Текстильне Херсонської області, у результаті чого загинув 43-річний чоловік. Про це повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

В Міненерго повідомили, що внаслідок ночної атаки росіян на 2-х енергооб'єктах поранено 7 працівників.

11:00 На фронті зростає кількість бойових зіткнень із ворогом — всього за минулу добу зафіксовано 158. Не відступають росіяни і в четвер, 20 червня, намагаючись пробити оборону ЗСУ.

"Особливо активним противник залишається на Покровському напрямку. Вже з початку доби здійснив 12 спроб прорвати нашу оборону в районах Олександрополя, Новоолександрівки, Сокола, Новоселівки Першої та Тоненького. З них десять іще триває. Ситуація напружена, Сили оборони вживають заходів для виснаження наступального потенціалу окупантів", — зазначили у Генштабі.

Карта боїв на Покровському напрямку 20.06.2024

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат ворога на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 20.06.2024

09:00 Минулої ночі територія Росії зазнала масованої атаки безпілотників. Вибухи і пожежі були зафіксовані у низці областей, включно з Краснодарським краєм, Тамбовською, Брянською, Білгородською та Ростовською областями. Відомо про кілька влучань в об'єкти енергетичної інфраструктури, зокрема нафтобазу.

08:00 Ворог влаштував чергову комбіновану атаку по Україні у ніч проти 20 червня. Всього у повітрі було зафіксовано 36 ворожих цілей. Як повідомили у ПС ЗСУ, наші військові прицільно знищили 32 із них: 4 крилаті ракети Х-101/Х-555, 1 керовану авіаційну ракету Х-59, 27 ударних БпЛА типу "Shahed-131/136".

Протиповітряна оборона працювала одразу у десяти областях — Дніпропетровській, Запорізькій, Донецькій, Миколаївській, Херсонській, Харківській, Київській, Черкаській, Полтавській та Вінницькій.

07:00 Нічний удар окупантів мав свої наслідки для енергетичної системи України. На жаль, через чергову масовану атаку "шахедами" є пошкодження енергооб'єктів одразу у чотирьох областях. Як повідомили в "Укренерго", цього разу ворог націлився на Вінниччину, Донеччину, Дніпропетровщину та Київщину.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • цієї ночі окупанти вирішили "покошмарити" українців психологічно, тож влаштували тренування для пілотів тактичної авіації на базі "Оленья". Ті здійснили маневр пуску, але, на щастя, він виявився лише імітацією;
  • однак вибухи в різних областях України сьогодні чули — зокрема через атаку балістичного озброєння. Наразі відомо, що гучні звуки чули жителі Києва та Київщини, Запорізької, Дніпропетровської і Вінницької областей. На Вінниччині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, деталі уточнюються. Чекаємо на свіжі деталі від місцевих чиновників;
  • Сили оборони мають дозвіл бити по території РФ не лише на кордоні із Харківщиною, а й із Сумщиною. Про це заявив директор з питань Європи Ради національної безпеки Білого дому Майкл Карпентер під час брифінгу;
  • за минулу добу на фронті зафіксовано щонайменше 122 бойових зіткнення із ворогом. Покровський напрямок продовжує бути найактивнішим — там ворог атакував позиції наших ЗСУ 43 рази/день;
  • Путін продовжує своє "турне" азійськими країнами. Як пише Bloomberg, після перебування у КНДР він приїхав до В'єтнаму. "Цей візит демонструє, що В’єтнам активно реалізує свою зовнішню політику в дусі незалежності, самозабезпечення, диверсифікації, багатосторонності", — йдеться в заяві на сайті місцевого уряду.

05:00 Пуски з Ту-95 виявилися імітаційними. Натомість терористи запустили кілька балістичних ракет по Дніпру та завдавали ударів КАБами по Харківщині.

3:00 З'явилася інформація про пуски зі стратегічної авіації РФ із району Каспійського моря, якщо вони не імітаційні, то ракети будуть у повітряному просторі України в районі 3:30 – 4:00

1:00 Атака БПЛА триває, щонайменше три групи рухаються у Кіровоградській області на північний захід, у Кіровоградській у бік Дніпропетровської та у Миколаївській у бік Кіровоградської.

00:00 Окупанти запустили безпілотники по Україні, щонайменше чотири групи спостерігаються в різних областях. Крім того, повідомлялося про зліт російських бомбардувальників з аеродрому "Оленья"

З ситуацією в Україні за 17 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 845: росіяни значно посилили наступ на одному з напрямків та бомбардують мирні міста

Про те, що відбувалося 18 червня, читайте за посиланням: Війна — день 846: окупанти намагаються прорватися на Донбасі, а ЗСУ влаштували полювання на російську ППО

Про новини та події 19 червня ми розповідали тут: Війна — день 847: запеклі бої на Донбасі продовжуються, а росіяни збирають нове угруповання військ