Війна — день 831: окупанти не припиняють тиснути на багатьох ділянках фронту, але зазнають втрат без істотних успіхів

Читати російською
Автор
Новина оновлена 03 червня 2024, 23:28

Розповідаємо оперативно про головне за добу

Україна продовжує відбивати широкомасштабне російське вторгнення. Окупаційні війська не припиняють спроб штурмів на різних ділянках фронту, а найгарячішим залишається покровський напрямок, де українським військовим доводиться відбивати понад півтора десятка атак на добу. Водночас артилерія та авіація ЗСУ завдають ударів по тилах супротивника.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 3 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Італія передасть Україні систему SAMP/T — глава італійського МЗС.

За словами Антоніо Таяні, SAMP/T стане частиною дев'ятого пакета допомоги, який Італія готує Україні. Інших подробиць він не повідомив.

22:00 ПС ЗСУ повідомляють про рух БпЛА невстановленого типу:

  1. Група через Харківщину в напрямку Полтавської області;
  2. Ще одна група через Сумщину в напрямку Чернігівщини.

21:00 Українські захисники завдали удару по російському зенітному ракетному комплексу С-300, який знаходився на території РФ.

19:00 Італія, швидше за все, відправить в Україну другу систему ППО SAMP/T, повідомило Reuters у понеділок джерело, близьке до цього питання.

18:00 Сили оборони півдня повідомили, що за минулу добу втрати ворога становлять 108 осіб та 37 одиниць озброєння та військової техніки, з них:

  • 10 гармат;
  • 1 засіб ППО;
  • 19 одиниць автобронетехніки;
  • 2 розвідувальні БпЛА;
  • 5 одиниць спеціальної та інженерної техніки.

Знищено 3 польові пункти боєпостачання та 2 спостережні пункти.

17:00 Міністр оборони України Рустем Умеров закликав провідні світові оборонні компанії та технологічні гіганти інвестувати у виробництво зброї в Україні.

16:00 У Харкові внаслідок ударів РФ не залишилося власної електрогенерації, ми змушені брати електрику з інших міст, — мер міста Терехов.

15:00 Внаслідок скидання керованих авіабомб у с.Михайлівка Новогродівської громади загинули двоє людей, одна отримала поранення, серед загиблих — дитина, повідомив голова Донецької ОВ Вадим Філашкін.

14:00 Найближчим часом Україна та Естонія підпишуть двосторонню угоду про гарантії безпеки, повідомив глава МЗС Естонії.

12:00 СБУ повідомила про підозру очільнику "Юнармії" в Криму Сергію Гаврильчуку. На окупованому півострові він займається вербуванням школярів на війну в Україні.

"Вказівка направляти своїх учнів до "Юнармії" є у кожній школі півострову. Інструктори цієї установи ідеологічно налаштовують дітей проти України. Також там навчають школярів тактиці ведення бою і проводять з ними вогневу та розвідувально-диверсійну підготовку", — зазначили у пресслужбі відомства.

10:00 Вночі та вранці 3 червня окупанти гатили по Сумщині — під вогонь потрапили Хотінська та Краснопільська громади. Зафіксовано 21 обстріл.

У Харківській обласній прокуратурі показали наслідки нічних ударів по Чугуївській громаді на Харківщині.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрати окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 03.06.2024

08:00 Вночі російські окупанти вкотре вдарили ракетами по Харківщині — є загиблі та поранені. Як повідомили у Харківській ОВА, під атакою ворога опинилася Слобожанська громада. Було зафіксовано щонайменше п’ять масованих ударів. Влучання сталися на території відпочинкового комплексу, є пошкодження будинків на території. На жаль, одна людина загинула, ще двоє отримали поранення.

07:00 Президент Володимир Зеленський прибув із офіційним візитом до Філіппін і вже зустрівся із тамтешнім колегою Фердинандом Маркосом-молодшим. Це вперше в історії взаємодії двох країн відбулася зустріч політиків на настільки високому рівні.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч в Україні минула відносно спокійно. У низці областей оголошувалася повітряна тривога, про вибухи повідомлялося на Харківщині та Одещині. Чекаємо деталей від Повітряних Сил ЗСУ та місцевих адміністрацій;
  • понеділок, 3 червня, для жителів усіх регіонів України мине із відключеннями електроенергії протягом усієї доби. Все — через серйозний дефіцит енергії у системі, зокрема викликаний і масштабними атаками окупантів у перші дні літа. Інформацію повідомив голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький;
  • найбільш активним напрямком на фронті залишається Покровський. За минулу добу із 60 зіткнень з противником тут зафіксовано 17. Найгарячіше — поблизу Новоолександрівки та Сокола, зазначили у Генштабі ЗСУ;
  • Bild: Саудівська Аравія, швидше за все, не буде представлена на прийдешньому Саміті миру щодо України, який проходитиме у Швейцарії. Причина начебто у відсутності представників РФ;
  • російський "Фонд підтримки та захисту прав співвітчизників" ("Правфонд"), що діє на території 48 країн світу, дотичний до розповсюдження кремлівської пропаганди у світі. Про це пише The Guardian.

05:00 Повітряну тривогу давали у східних регіонах через активність тактичної авіації терористів.

03:00 В Британії вважають, що Путіну не можна дати перемогти у війні проти України. Якщо російський диктатор захопить Україну, його вже не вдасться зупинити.

01:00 У східних регіонах давали повітряну тривогу через загрозу балістики з боку російських терористів.

00:00 Президент України Володимир Зеленський візьме участь у зустрічі лідерів країн "Великої сімки" (G7), яка проходитиме з 13 по 15 червня в Апулії, Італія, повідомляє агентство ANSA.

Участь президента України підтвердила прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні

Про те, що відбувалося 31 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 828: довгоочікуване рішення США щодо ударів по РФ та новий обмін полоненими

З ситуацією в Україні 1 червня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 829: Україна зустрічає літо під атакою дронів та ракет росіян

Дізнатись про події 2 червня можна за посиланням: Війна — день 830: рекордні втрати росіян у травні та наслідки ракетної атаки 1 червня