"Докази для трибуналу": український омбудсман відреагував на відео росіян про знущання над українськими солдатами

Читать на русском
Автор
5066
Полонені бійці
Полонені бійці. Фото Колаж "Телеграфа"

Достеменно невідомо, де конкретно було зроблено запис

Російські окупанти оприлюднили відео з, як стверджується, полоненими українськими військовими. Зазначається, що воно зроблене в Харківській області. Українська влада вже відреагувала на ці жорстокі кадри. Омбудсман Дмитро Лубінець сказав, що такі дії підуть, як докази для трибуналу, який може початися вже цього року.

На відео, що знімав один з росіян видно чотирьох українських військових з в'язаними очима. Їх по лісовій дорозі ведуть четверо окупантів.

Терористи знущаються з полонених та примушують співати гімн СРСР. Під час цього росіяни сміються.

Один з окупантів вдарив українського полоненого. Після цього чоловік впав на землю і не зміг зразу піднятись. Росіянин почав вимагати від полоненого піднятись та декілька разів вдарив його ногою. Також окупант вистрелив з автомата в землю біля голови українця.

На цьому відео обривається. Про подальшу долю полонених нічого не відомо. Наразі офіційних коментарів від українських військових та посадових осіб з цього приводу не було. Коли саме було записане це відео, також невідомо.

Український омбудсман Дмитро Лубінець відреагував на відео, яке ширилось мережею. Він заявив, що такі дії є порушенням Женевських конвенцій, згідно з якими військовополонені мають право на гуманне ставлення.

"На жаль, таке поводження з українськими військовополоненими – не виняток з правил, а звична тактика для окупантів", — написав він.

Лубінець каже, що цей випадок повинен бути зафіксований як черговий доказ порушення міжнародного гуманітарного права Російською Федерацією.

"Звернувся з офіційними листами до МКЧХ та ООН, аби вони задокументували факт знущання. Це стане черговим доповненням доказової бази для майбутнього трибуналу над злочинцями. Росія не дотримується жодних правил ведення війни й абсолютно не соромиться демонструвати свої жорстокі й антилюдяні дії", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, за даними правозахисної організації Human Rights Watch, станом на початок травня 2024 року, починаючи з грудня 2023 року, російські окупанти стратили щонайменше 15 українських військових, які намагалися здатися в полон. Крім того, росіяни розстріляли щонайменше шість бійців ЗСУ, які здалися в полон.