Катастрофа Іл-76 у Росії: у ГУР зробили нову заяву

Читать на русском
Автор
6176
Андрій Юсов
Андрій Юсов. Фото Армія Inform

Запланований обмін зупинився

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов підтвердив, що 24 січня мав відбутися обмін полоненими між Росією та Україною. Нині він не відбувається.

"Але я можу констатувати, що запланований на сьогоднішній день обмін поки що не відбувається", — сказав Юсов у коментарі "Радіо Свобода".

За словами представника ГУР, озвучена російською стороною інформація, що військовополонені могли перебувати в літаку Іл-76, що впав у Бєлгородській області, зараз перевіряється. Варто зазначити, що Юсов не сказав, що полонені могли бути в літаку, який зазнав катастрофи, як і того, що цей обмін пов’язаний з літаком. Він констатував факт, що наразі обміну не відбувається.

Нагадаємо, 24 січня у Корочанському районі Білгородської області впав російський військово-транспортний літак Іл-76. Першими про це повідомили російські Telegram-канали. У коментарі "РБК-Україна" джерела в Силах оборони розповіли, що Іл-76, що впав, перевозив ракети для ЗРК С-300.

У Міноборони РФ визнали, що літак упав, але заявили, що нібито "на борту перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шість членів екіпажу та троє супроводжуючих. Літак, за їх твердженням, летів "на обмін".

Андрій Юсов після аварії Іл-76 сказав "Телеграфу", що в українській розвідці поки не можуть розголошувати подробиці інциденту зі збитим літаком у Бєлгородській області. Зокрема і про те, чи збили його ЗСУ та чи були на борту українські військовополонені.

У Росії продовжують стверджувати, що на борту Іл-76, який впав у Бєлгороді, нібито перебували українські полонені. У зв’язку з цим голова Комітету з оборони російської Держдуми Андрій Картаполов заявив, що після краху ІЛ-76 "обміни полоненими між РФ та Україною, ймовірно, будуть поставлені на паузу".

При цьому військовий експерт Олександр Коваленко вказав на важливі деталі, які говорять про те, що військовополонених на борту Іл-76, який зазнав аварії, не було. Він також зазначає, що замість 74 осіб, про які йдеться у фейку РФ, на борту перебували 6 членів екіпажу.

Як повідомляв "Телеграф", мережі проаналізували мапу польоту транспортного Іл-76. Згідно з нею, літак, що впав у Бєлгородській області, не летів "на обмін", як заявили у РФ.