Офіційно: Залужний повідомив про збиття російських літаків А-50 та Іл-22

Читать на русском
Автор
709
А-50 та Іл-22
А-50 та Іл-22. Фото Колаж "Телеграф"

У Повітряних Силах заявили, що "далі буде"

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив, що російські літаки А-50 та Іл-22 були збиті Повітряними силами України. Це сталося над Азовським морем увечері 14 січня.

"Воїни Повітряних Сил Збройних Сил України знищили ворожий літак далекого радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22. Дякую Повітряним Силам за чудово сплановану та проведену операцію у Приазов’ї! Слава Україні!", — написав він у своєму Telegram-каналі, опублікувавши фрагмент схеми об’єктивного контролю.

"Мінус ворожий літак далекого радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22! Спецоперація у Приазов’ї пройшла успішно. Далі буде…", — сказано в повідомленні.

Збиті ЗСУ російські літаки – летючі радари, обладнані станцією радіолокації, що дозволяє бачити зверху абсолютно все. Борти можуть на малих висотах дуже близько підходити до лінії фронту, що унеможливлює роботу української авіації. ІЛ-22 та А-50 відстежують роботу крилатими ракетами.

"Летючий радар" А-50

А-50

Росіяни використовують А-50 для визначення та розпізнавання повітряних об’єктів, визначення координат, наведення винищувачів та коригування літаків на фронті. У повітряному парку Росії налічується 9 таких бортів.

Під час базування А-50 у Білорусі кожен зліт літака супроводжувався тривалою тривогою. У лютому 2023 року дрони підірвали "провісника війни" на аеродромі в Мачулищах — літак було пошкоджено. Загалом у РФ таких бортів 9. Оцінюють А-50 приблизно $330 млн.

Літний екіпаж А-50 складає 5 осіб та ще 11 операторів – висококваліфіковані офіцери у званні не нижче за капітана. Ймовірна втрата фахівців також дуже болісна для Росії.

Командний пункт у повітрі Іл-22

Іл-22

Цей літак є командним пунктом у повітрі. Він має захищені канали зв’язку, які витримують серйозну радіоелектронну боротьбу. З борту такого літака керують діями військ під час боїв, захищений від ударів оперативно-тактичними ракетами. Його будували на базі Іл-18Д. До кінця 2021 року росіяни мали 5 літаків Іл-22 та 12 літаків Іл-22М. Остання модернізація мала відбуватися у 2022 році. Саме командний Іл-22 збили "вагнерівці" під час заколоту. Українські військові у квітні 2022 року також змогли пошкодити один із таких літаків.

Як повідомляв "Телеграф", російські ЗМІ та Telegram-канали писали, що Іл-22 помилково нібито збила російська ППО. Вона прикривала Керченський міст.