Не так багато: американський пілот сказав, скільки винищувачів F-16 потрібно Україні

Читать на русском
Автор
1546
Ден Хемптон
Ден Хемптон. Фото facebook.

Україні потрібно допомогти захистити своє небо від російських атак

Союзники України продовжують навчати українських пілотів літати на винищувачах F-16. Для успішного протистояння росіянам Україні знадобиться кілька десятків іноземних винищувачів.

Таку думку в інтерв’ю "Голосу Америки" озвучив пілот F-16 підполковник ВПС США Ден Хемптон. За його словами, для захисту українського неба підійде будь-яка кількість, але в ідеалі потрібні дві ескадрильї.

Ден Гемптом зазначив, що якби він мав шість літаків F-16 і міг би потрапити в Україну, то зміг би ефективно захистити небо і при цій кількості.

"В ідеалі потрібно мати дві повні ескадрильї, тобто 36-40 літаків", – сказав військовий.

Така велика кількість винищувачів зумовлена тим, що літаки мають властивість ламатися і жоден із реактивних винищувачів не зможе працювати постійно. Тому це число названо про запас.

Загалом літаки F-16 є на озброєнні у 25 арміях світу. Найбільший запас у країни-виробника США — 936 діючих літаків. Також великою кількістю цих винищувачів володіють Туреччина (243 од.), Ізраїль (224 од.), Єгипет (понад 200 од.), Південна Корея (167 од.). У Європі найбільше літаків F-16 має армія Греції — 153 одиниці. Також ними володіють Бельгія (52 од.), Польща (48 од.), Данія (43 од.) та Нідерланди (29 од.).

Також "Телеграф" розповідав про те, які літаки хоче отримати Україна, окрім F-16. За словами Сирського, західні літаки можуть надати вирішальну підтримку сухопутним військам, коли ВСУ перехоплюватимуть ініціативу у російських терористів.