Україна посилює ППО: на озброєння надійшов другий зенітний комплекс із Німеччини, окупанти вже збрехали, що знищили його

Читать на русском
Автор
1695
Система Skynex на колісному шасі
Система Skynex на колісному шасі. Фото Відкриті джерела

Що являє собою комплекс ППО Skynex

Поки Канада лише обіцяє передати Україні ЗРК NASAMS, але навіть не замовила його виробництво, Берлін виконує свої зобов’язання перед Києвом. Зокрема наша країна отримала вже другий обіцяний раніше сучасний комплекс ППО Skynex.

Про це повідомляє у своєму Telegram-каналі відомий український журналіст Андрій Цаплієнко. Раніше такий самий точно Skynex був отриманий Україною.

Противодронова система Skynex — це 35-мм швидкострільна зенітна гармата "Ерлікон" на базі вантажного автомобіля підвищеної прохідності. Радар Oerlikon X-TAR3D Tactical виявляє ціль на відстані до 55 км і передає інформацію про неї на пункт управління.

Оператор, завдяки новітній системі управління, може навести гармату комплексу на ціль і при скорострільності 1000 пострілів за хвилину знищити її на дальності до 4 км.

Завдяки малій дистанції вогню, високої скорострільності та снарядам із системою підриву в повітрі на відстані, ця система ідеальна для боротьби з малорозмірними цілями на кшталт ворожих дронів, тих самих "Шахедів". Це більш ймовірно, що крім гармати, встановленої на вантажному шасі, система управління вогнем Skynex може наводити на ціль ще до чотирьох таких же 35-мм гармат, встановлених стаціонарно.

Водночас Україна мала отримати обидва комплекси Skynex ще до кінця 2023 року, проте постачання затрималося до кінця січня. Ймовірно, причиною затримки стала складність у виготовленні новітньої системи, а Україна поки єдиний експлуатант комплексу вартістю, за даними сербського видання Kurir, 100 млн доларів.

Skynex у дії

Зазначимо, що ще 28 січня російські пропагандистські ресурси заявили, що поставлений раніше Skynex нібито був знищений. Але як переконливо показують у проекті "Німецька допомога Україні" у соціальній мережі Х, на фото яке розповсюджують росіяни чітко видно 4 колеса, а Skynex має їх мінімум 6.

Skynex не був знищений, адже має 6 колес а не 4
Чим видрізняється знищене авто від Skynex

Таким чином на фото просто знищена вантажівка MAN KAT для перевезення боєприпасів та особового складу.

MAN KAT переплутали із Skynex або спеціально збрехали
MAN KAT

Крім Skynex, ЗСУ мають інші комплекси ППО, чудово пристосовані для боротьби з ворожими дронами. Серед них шведський переносний зенітно-ракетний комплекс Robotsystem-70 (RBS-70).