Війна — день 675: Росія отримує відповідь за потужний удар по Україні

Читать на русском
Автор

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 30 грудня, – передостанній день 2023 року. Попередня доба стала справжнім випробуванням для українців, оскільки Росія завдала наймасовішого ракетно-дронового удару за весь час бойових дій. У зв’язку з цим десятки країн вже скликають екстрене засідання Ради безпеки ООН.

У цьому матеріалі Телеграф розповідає про головні події в Україні та світі 30 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що не має помічників-консультантів на громадських засадах і ніхто не має повноважень коментувати від його імені.

"Щоб уникнути маніпуляцій у мас-медіа, хочу зазначити: позаштатні помічники не мали повноважень публічно коментувати будь-які питання від імені Головнокомандувача Збройних Сил України, а сказане ними є виключно їхньою власною думкою", — написав він у своєму телеграм-каналі.

22:00 РФ після вибухів у Бєлгороді захотіла зібрати засідання Ради безпеки ООН на 23:00 (по Києву). Постпред Чехії не візьме участі у засіданні Ради безпеки ООН, повідомив міністр закордонних справ Ян Липавський

"Ми не дозволимо Росії викликати нас будь-куди. Прага не служитиме російській пропаганді. Ми із задоволенням з'явимося на засідання РБ ООН, коли Росія захоче обговорити там виведення своїх військ з України", — заявив глава МЗС.

21:00 Законопроєкт щодо мобілізації в Україні буде змінено і лише потім винесено на голосування Верховною Радою, заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

За його словами, незважаючи на скандал, що виник навколо законопроєкту, його врегулюють з урахуванням "правильних нормативних позицій".

20:00 Росіяни атакували Харків ракетами. Наразі відомо про 8 постраждалих.

19:00 У Дніпрі через падіння уламків збитої ракети є руйнування на території підприємства. Виникло займання, його загасили. Побиті й легкові машини та автобуси. Минулося без загиблих та постраждалих, — ДніпроОВА.

18:00 Російські окупанти обстріляли прикордоння Чернігівської області — Семенівку (Новгород-Сіверський район). Внаслідок атаки загинув 32-річний чоловік, пошкоджено понад 30 будинків та інша цивільна інфраструктура., заявив голова Чернігівської ОВА Вячеслав Чаус.

17:00 Російські окупанти продовжують тероризувати мирних українських мешканців і цього разу вибух пролунав в Одесі.

16:00 Протягом 2023 року середньодобова кількість втрат росіян (убитих та поранених) в Україні зросла майже на 300 на день порівняно з 2022 роком, повідомило Міністерство оборони Великобританії з посиланням на дані британської розвідки.

15:00 У Бєлгороді є влучання по центру міста, пишуть ЗМІ

14:00 2023 року люди задонатили на ЗСУ втричі більше ніж 2022, — monobank.

За рік люди відправили на банки 27,4 млрд. При цьому 2022 року — 8,5 млрд грн. Зросла і кількість донатів: з 3 млн. до 5,7 млн. поповнень.

13:00 Атака на Київ 29 грудня стала найбільшою за кількістю жертв серед мирних жителів

Вже відомо про 16 загиблих. 1 січня у столиці буде оголошено днем жалоби.

12:00 Армія РФ вранці вдарила по Михайлівці на Херсонщині. У центрі села зафіксували щонайменше 20 влучань. Пошкоджена школа, адмінбудівля та магазин. загиблих та поранених немає — ОВА.

11:39 У Запоріжжі лунають вибухи, повідомляють місцеві ЗМІ. Про їхню причину інформації поки що немає.

11:00 У Дніпрі, Одесі та Запоріжжі сьогодні день жалоби за загиблими внаслідок ракетної атаки рф, — рішення ОВА.

Жорстокий обстріл ворога забрав життя: 9 мирних запоріжців, 6 мешканців Дніпра та 4 одеситів.

Всього жертвами вчорашнього ракетного терору росії стали понад 30 українців. В інших регіонах, де також були летальні випадки, зокрема, у Києві (9), поки не оголошували день трауру.

10:00 У Запоріжжі кількість загиблих після вчорашнього обстрілу армії РФ зросла до 6 людей, повідомили у міській раді.

У місті оголосили жалобу

09:00 У Севастополі зранку чули потужний вибух

Як пише "Крим.Реалії", від вибуху у центральній частині Севастополя тряслися вікна.

08:00 "Зуби дракона" почали встановлювати у прикордонному Богодухівському районі Харківської області.

07:00 Українські війська продовжують вести запеклі бої з окупантами на кількох напрямках. ЗСУ просунулися на південь від Спірного, що за 27 кілометрів на північний схід від Бахмута.

06:00 Міноборони Росії заявило про атаку 32 українських дронів на 4 області РФ.

00:00 Спочатку у Білгороді, а потім і в Брянську неподалік кордону України в Росії чули низку вибухів, — попередньо повідомляється про атаку українських дронів.

У повітряному просторі України теж спостерігаються ворожі дрони, вони рухаються у Вінницькій області на захід.

Карта бойових дій від DeepState станом на початок доби виглядає так:

Карта бойових дій Україна 30.12.2023

Інформацію за 26 грудня дивіться за посиланням: Війна – день 671: українські війська тримаються, у Феодосії потопили російський корабель

Про те, що відбувалося 28 грудня, читайте у матеріалі: Війна — день 673: росіяни штурмують Авдіївку та інші напрями, ЗСУ відбивають десятки атак

Що було в Україні 29 грудня — читайте за посиланням: Війна — день 674: наймасштабніша атака Росії та візит Зеленського до Авдіївки