Росія двічі атакувала Київщину новими ракетами "Циркон": висновки фахівців

Читать на русском
Автор
2553
Ракета "Циркон"
Ракета "Циркон". Фото Відкриті джерела

Експерти розповіли докладніше про російську експериментальну ракету

Фахівці підтвердили, що росіяни вже двічі атакували Київ та Київську область експериментальною зброєю – ракетами ЗМ22 "Циркон". На виявлених уламках помітили цифри 2023-2024 — це засвідчує той факт, що ракети були зібрані зовсім недавно.

Про це в інтерв’ю сайту "Вечірній Київ" розповів директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін. Він зазначив, що уламки від збитих ракет дуже дрібні і це ускладнює їхню ідентифікацію.

Так, за словами Олександра Рувіна, ракети "Циркон" не є "чудо-зброєю" і не відповідають характеристикам, які були завлені раніше росіянами.

"По-перше, ця протикорабельна ракета 3М22 "Циркон" не летить зі швидкістю 8-9 Махов (близько 10 тисяч кілометрів на годину), як заявляють росіяни. За даними відповідних служб, на кінцевій ділянці польоту ракета всього-на-всього долає 2500 кілометрів на годину.

По-друге, виникають великі сумніви щодо її точності. Ракети були вражені ППО і не досягли своєї мети.

По-третє, ми не побачили тієї руйнівної сили, яка має бути у протикорабельної ракети з майже 400 кілограмами вибухової речовини. "Циркон" розроблявся насамперед як зброя проти авіаносців, потопити яку дуже складно. Але навряд чи ця ракета впорається зі своїм прямим призначенням", — зазначив фахівець.

Уламки "Циркона"

Варто зазначити, що демонстрацією випробувань ракети "Циркон" російське керівництво намагалося довести світові, що аналогів цій зброї немає. Вона нібито "недоступне" для ППО через свою швидкість і висоту. Однак Олександр Рувін зазначив, що ракету "Циркон" цілком реально збити.

"Тобто черговий російський "аналоговнєт" "Циркон", прийнятий на озброєння в росії у 2023 році, виявився зовсім не унікальним, як, втім і їхній "Кинджал". Налякати Україну та її союзників новою "чудо-зброєю" не вдалося.

Ми продовжуємо досліджувати залишки цієї протикорабельної ракети, з’ясовуємо її складові. Поки що ми досліджуємо лише два випадки застосування ворогом ракет цього типу", — резюмував Рувін.

Судячи ж з маркування на уламках ракет, вони зібрані нещодавно — наприкінці 2023-го — початку 2024 року. Під час подальшого експертного дослідження вся можлива інформація буде деталізована.

Зазначимо, що перший випадок використання росіянами ракети "Циркон" стався 2 січня під час масштабного обстрілу Києва та області. Тоді у Вишневому, що на Київщині, у полі було виявлено уламки збитої ракети. Фахівці встановили, що то був "Циркон".

Уламки "Циркона"

Вдруге росіяни застосували "Циркон" 7 лютого, коли Київ зазнав масованої ворожої атаки. Тоді в Дніпровському районі Києва було пошкоджено лінію електропередач, а в землі утворилася глибока вирва. Тут і було виявлено уламки ракети "Циркон" — їх вдалося ідентифікувати фахівцям.

Вирва від падіння частин ракети "Циркон"

Для довідки: Протикорабельна гіперзвукова крилата ракета 3М22 "Циркон" прийнята на озброєння в січні 2023 року, проте, як зазначають військові експерти, ця ракета досі не виробляється серійно.

У РФ заявляють про її характеристики: дальність — 600-1500 км, швидкість до 8-9 Мах, маса бойової частини близько 300-400 кг, довжина 8-10 м.

Вона призначена для ураження надводних кораблів, оснащених системами протиповітряної та протиракетної оборони. Запускають "Циркон" з універсальних вертикальних пускових установок 3С-14 на бойових кораблях, підводних човнах та мобільних берегових ракетних установках.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що російська "чудо-зброя" виявилася не такою страшною: експерти оцінили уламки збитого над Києвом "Циркона". Аналіз уламків показав, що це зброя відповідає характеристикам, про які говорили росіяни.