"Голод, пітьма та думки про суїцид": захисник Маріуполя поділився спогадами про облогу "Азовсталі"

Читать на русском
Автор
Олександр Фесенко Новина оновлена 26 серпня 2024, 20:11
Олександр Фесенко

На Азовсталі було більше поранених, аніж тих, хто міг їм допомогти

Бої за Маріуполь стали для його захисників справжнім випробуванням. При цьому облогу "Азовсталі" бійці згадують у контексті голоду, темряви та постійних обстрілів.

Своїми спогадами поділився захисник Маріуполя сержант, інструктор спецпідрозділу К12 Олександр Фесенко ("Бджола") в інтерв’ю "Телеграфу": Вважаю себе щасливчиком: захисник Маріуполя про голод на "Азовсталі", полоні та боротьбу з раком

"Найгіршим за блокаду Маріуполя було перебування на "Азовсталі". Оточення. Тотальна темрява. Часто по нашому бункеру прилітало. Спершу у кухню, потім у праву частину бункера. Перебування там нагадувало гру в морський бій — "поранив" чи "промазав". Розуміли — рано чи пізно має в центр прилетіти, де ми лежали і буде "вбив"", — розповів він.

Боєць згадує, що в бункері було багато людей, яким була потрібна допомога і мало тих, хто міг її надати. Поранених при цьому оперували "конвеєром" один за одним.

Фесенко каже, що у бункері було бажання вийти звідти за будь-яку ціну і навіть виникали думки про суїцид. Також було багато невизначеності з приводу того, чи вдасться вижити, чи росіяни потравлять усіх отруйним газом.

"Були умови, у яких ти сам по собі. У тебе є мінімум: стаканчик їжі на добу, пляшка води з батареї, яку ще треба когось умовити скип’ятити для тебе. Потім їсти було нічого. А голод — така річ, що залазить в голову", — додав він.

Як повідомлялося раніше, юристи Global Rights Compliance передали до Міжнародного кримінального суду аналіз, у якому говориться, що росіяни мають намір намагатися вбити більше мирних жителів Маріуполя. Для цього загарбники відрізали місто від постачання, позбавивши людей їжі, води, електрики та тепла у 10-градусний мороз.