"Перехопити ініціативу": військовий аналітик назвав важливість бойових дій під Курськом

Читать на русском
Автор
Михайло Самусь
Михайло Самусь. Фото Колаж "Телеграфу"

Росія не має резервів

Україна, яка бореться зі значно сильнішим ворогом, може перехопити ініціативу в росіян тільки нестандартно та асиметрично. Одним з таких нестандартних рішень можуть стати й події у Курській області.

Таку думку висловив військовий аналітик Михайло Самусь в інтерв'ю "Українській правді". Він зазначив, що не поділяє думку деяких аналітиків, які вважають, що зараз Україна має зайняти стратегічну оборону і збирати сили на 2025–2026 роки. Адже геополітична ситуація розвивається так, що шансу в нас може і не бути.

"Задум Кремля – прорвати фронт і примусити Україну до капітуляції на фоні зміни геополітичної обстановки. Насамперед йдеться про вибори в США і ймовірність приходу до влади Трампа, який може закликати Путіна і Зеленського до переговорів. Це накладає на весь 2024 рік відбиток того, що нам справді треба спробувати переламати ситуацію", — впевнений Самусь.

На думку аналітика, одним з таких нестандартних рішень може бути блокада Криму, який є "центром тяжіння" цієї війни й для України, й для Росії. Навіть втрата Росією ефективного контролю в Криму зламає всі її плани, і Україна зможе перехопити ініціативу.

За його словами, це може бути знищення Керченського мосту, перерізання наземного коридору до Криму, знищення систем ППО та базування російської авіації й флоту на території Криму. Водночас те, що зараз відбувається у Курській області теж може бути варіантом нестандартних операцій Сил оборони України.

"З іншого боку, якщо уявити, що в результаті ситуації в Курській області буде взято під контроль обласний центр, то російська пропаганда може зробити вигляд, що нічого не відбулося. Бо якщо це визнати (контроль українськими Силами оборони населених пунктів у Курській області РФ, – ред) – то це значить визнати слабкість режиму, і треба буде проводити загальну мобілізацію", — сказав Самусь.

Він додав, що Росія не має резервів. Отже, для нормалізації ситуації у Курській області, їй доведеться зупиняти наступ на Донбасі.

"А зупинитися, щоб перекинути війська в Курську область – це абсолютно не входить в ту парадигму, яку Кремль собі створив", — резюмував Самусь.

Як розповідав "Телеграф", наслідок двох діб боїв у Курській області Росія могла втратити контроль над територією площиною у 350 квадратних кілометрів. Окрім того, Збройні сили України могли захопити понад десяток населених пунктів, оскільки просунулися щонайменше на 25 кілометрів вглиб регіону.