Війна – день 834: річниця підриву Каховської ГЕС та уточнення від Байдена щодо ударів по Росії

Читати російською
Автор
Новина оновлена 06 червня 2024, 23:28

Розповідаємо оперативно про головне за добу, 6 червня

Україна продовжує відбивати російське вторгнення. За даними Генштабу ЗСУ, бої йдуть по всій лінії фронту, а найскладніша ситуація – на Куп’янському та Покровському напрямках. Росіяни зосередили в Україні та на її кордонах величезні сили — за даними ГУР, на початок червня на окупованих територіях та вздовж кордону задіяно армію з 550 тисяч військових РФ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за четвер, 6 червня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Повітряні сили повідомляють про групи ударних дронів типу "Шахед", що рухаються з Херсонської області в напрямку Миколаївщини.

Щонайменше 91 журналіст українських та міжнародних ЗМІ загинув на війні з росією, — Національна спілка журналістів України.

22:00 Франція передасть Україні кілька винищувачів Mirage-2000-5 та допоможе з навчанням української бригади чисельністю 4500 військових у межах "нової співпраці" з Києвом, — про це заявив президент Франції Емманюель Макрон.

Олаф Шольц вже не такий категоричний у питанні надання Україні далекобійних ракет Taurus: "Ми будемо діяти виважено. Ми ретельно зважуємо всі ризики. Я підтримую це як канцлер, відданий миру та безпеці Німеччини".

Росіянам необов’язково повертати свої підводні човни в порт окупованого Севастополя для перезарядки ракет, тепер вони можуть здійснювати це в Новоросійську, розповів начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня України Дмитро Плетенчук.

21:00 Ворог вивів в Чорне море 3 надводних ракетоносії, які спорядженні до 24 ракет типу "Калібр". Рівень небезпеки дуже високий, повідомляють Сили оборони Півдня України.

20:00 Перемога України у війні має ґрунтуватись на українській "формулі миру", а також членстві країни в Європейському Союзі та НАТО, — про це заявив президент Латвії Едгарс Ринкевичс на безпековому форумі Riga StratCom Dialogue у Ризі.

НАТО і Україна планують підписати угоду про розширення співпраці у сфері оборонних технологій та обміні розвідданими про можливості Росії в галузі радіоелектронної боротьби, — повідомив помічник генерального секретаря НАТО Девід ван Веел.

19:00 Зеленський сподівається на "десант в Україні" за аналогією з висадкою союзників у Нормандії. На відзначенні 80-річчя "Дня Д" журналіст запитав, чи сподіваєтеся Зеленський на висадку десанту в Україні одного дня, він відповів: "Так, сподіваюся".

18:00 СБУ оголосила підозру російському генералу Олегу Макаревичу, який наказав підірвати Каховську ГЕС рік тому.

17:00 Байден не дав прямої відповіді, чи застосовувалася вже зброя США для ударів по Росії, але ясно дав зрозуміти, що удари не будуть дозволені по Москві або Кремлю, — ABC.

Російські окупанти завдають ударів по Часовому Яру Донецької області за допомогою термобаричних боєприпасів, які "знищують усе", — спікер оперативно-стратегічного угрупування військ "Хортиця" Назар Волошин.

16:00 Зеленський разом з дружиною Оленою прилетів до Франції, щоб взяти участь у відзначенні 80-річчя висадки союзників у Нормандії. Також він анонсував низку заходів та зустрічей для зміцнення підтримки України.

15:00 Німецький канцлер Олаф Шольц вважає, що слід знизити очікування від майбутнього саміту миру, який відбудеться у Швейцарії, про це він сказав під час виступу у Бундестазі: "Поки Росія вважає, що може досягти своїх цілей на полі бою, ми все ще далекі від того, щоб говорити про мир".

14:00 З початку доби на лінії бойового зіткнення відбулося 44 бойових зіткнення. Уже 20 разів намагався ворог покращити свої позиції на Покровському напрямку за сьогодні. Наразі тривають бої в районах Євгенівки, Калинового, Новоолександрівки, Яснобородівки та Новопокровського — Генштаб.

13:00 Російські окупанти дроном-камікадзе вдарили по маршрутці у Нікополі Дніпропетровської області. Постраждали чотири особи. У МВС показали фотографії.

12:00 СБУ затримала інформатора російської спецслужби, який шпигував за українськими військами біля Вовчанська на Харківщині для підготовки захоплення міста окупантами. Зловмиснику, завербованому у 2023 році російською військовою розвідкою, загрожує до 8 років ув'язнення.

11:00 Флот окупантів продовжує зазнавати втрат. Новий удар по російських кораблях завдало Головне управління розвідки. Російський рейдовий буксир проєкту 498 "Сатурн"/"Протей" був уражений біля берегів Криму, в акваторії озера Панське. Для цього нашим військовим довелося проривати лінію оборонних загороджень, створену окупантами, однак результат більш ніж успішний.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні. За минулу добу наші захисники знищили 1300 загарбників.

Втрати армії РФ в Україні 06.06.2024

9:00 6 червня в Україні відзначається Міжнародний день журналіста. Медійники є невід'ємною частиною висвітлення перебігу бойових дій у нашій державі, через що регулярно потрапляють під приціл російської армії. Як повідомив Уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець, за час повномасштабної війни окупанти вбили щонайменше 91 працівника засобів масової інформації.

8:00 Російські окупанти били по Україні ракетами "Іскандер" та запускали "шахеди". Українським підрозділам ППО вдалося знищити 17 безпілотників.

7:00 Вночі ворог вдарив двома авіабомбами по місту Селидове Донецької області — поранено шестеро людей. Як повідомили у міській військовій адміністрації, внаслідок російської атаки пошкоджень зазнали 13 багатоповерхівок, а також легкові автомобілі. Пораненим особам надали першу меддопомогу та відправили до лікарні.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі окупанти кошмарили Україну, зокрема за допомогою безпілотників. Повітряна тривога оголошувалася у низці областей, вибухи чули у Запоріжжі, Херсоні, на Хмельниччині і не тільки. Чекаємо офіційних даних від ПС ЗСУ та місцевих адміністрацій;
  • "підгоріло" і у ворога — чиновники у Ростовській та Бєлгородській областях підтвердили влучання невідомих безпілотників у місцеві енергетично-паливні об'єкти — є влучання у НПЗ та нафтобазу, сподіваємось на подробиці;
  • українська влада звернулася до США та інших західних партнерів із проханням пришвидшити навчання пілотів на літаках F-16, — Politico. За даними видання, політики начебто просять додати до програми ще щонайменше 30 осіб;
  • у Чехії пасажирський потяг, що прямував в Україну, потрапив у дорожню аварію — відомо про щонайменше чотирьох загиблих осіб;
  • Генштаб ЗСУ інформує: за минулу добу на різних напрямках фронту зафіксовано 85 бойових зіткнень із ворогом. Найбільше — на Покровському (23).

00:00 Туреччина візьме участь у Глобальному саміті світу у Швейцарії та міжнародній конференції з відновлення України у Берліні.

А про те, що відбувалося 3 червня, читайте за посиланням: Війна — день 831: окупанти не припиняють тиснути на багатьох ділянках фронту, але зазнають втрат без істотних

Про новини та події 4 червня ми розповідали тут: Війна — день 832: росіяни масово здаються в полон під Вовчанськом, але тиснуть на інші напрямки

З ситуацією в Україні за 5 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна – день 833: ворог знову атакує мирні міста, а в Україні досліджують нюанси мобілізації