ОТРК "Точка-У": що це за ракетні комплекси, які росіяни регулярно звинувачують в атаках

Читать на русском
Автор
625
"Точка-У" на параді Новина оновлена 15 травня 2024, 08:41
"Точка-У" на параді. Фото wikipedia.org

Стрільба з "Точки-У" можлива на відносно малу дальність, порівняно з сучасними зразками

Російські окупанти у вибухах на території РФ та окупованої частини України часто звинувачують українських військових. Серед останнього — вибух в Бєлгороді, коли Міноборони РФ заявило про руйнацію будинку через падіння уламка снаряда від "Точки-У". Версію вже спростували числені експерти.

Загалом ОТРК "Точка У" є на озброєнні як України, так і Росії, адже комплекс створили ще за радянських часів. Його попередником був ракетний комплекс "Точка" — з дальністю стрільби до 70 км та чималим відхиленням від цілі у 250 метрів. Він стояв на озброєння до 1989 року.

Нещодавно з'явилося відео використання раритету в обороні проти Росії. Висувається версія, що частина такого озброєння зберіглася в нормальному стані або ж була відновлена.

На заміну "Точці" прийшла "Точка-У". Радянський тактичний комплекс, який розробляли та будували понад 20 років. Ракети до "Точки-У" могли оснащуватися навіть ядерними боєголовками, бойова маса становить 482 кг. "Точка-У" запускає керовані ракети, з відхиленням у 150 метрів.

Характеристики ОТРК "Точка-У"

  • Мінімальна дальність стрільби – 15-20 км
  • Максимальна дальність стрільби – 120 км
  • Висота траєкторії польоту ракети – 6-26 км
  • Польотний час на максимальну дальність – 163 сек
  • Швидкість на суші – 70 км/год
  • Швидкість на плаву – 8 км/год
  • Запас ходу – 650 км.

Раніше "Телеграф" розповідав про українські антиматеріальні снайперські гвинтівки Snipex Monomakh і Snipex Alligator. Їхня особливість в тому, що їх можна використовувати не тільки проти людей, а влучати і вражати навіть легкоброньовані цілі.