З передової зникла зброя, здатна стріляти ядерними снарядами

Читать на русском
Автор
5948
САУ Піон
САУ Піон. Фото Відкриті джерела

Окупанти мали проблеми зі зброєю, які можуть вирішити за рахунок КНДР

Починаючи з березня зведення з передової перестали згадувати застосування чи знищення потужних 203-мм російських САУ "Піон". Раніше ці гармати окупанти активно використовували, тому навіть доводилося знімати зі складів зберігання стволи, щоб замінити ними зношені. Проте, судячи з відсутності інформації останнім часом з "Піонами", у росіян серйозні проблеми. Про це пише військовий оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Так, з початку повномасштабного вторгнення в Україну було підтверджено знищення, пошкодження та захоплення ЗСУ від 22 до 40 російські 2С7 "Піон", а їх загальні втрати можуть перевищувати 65 одиниць. Такі втрати пояснювалися спробами використовувати 2С7, за рахунок їхньої дальності ураження цілей, як альтернативу західним артсистемам, які є на озброєнні СОУ.

З цією метою в Росії заявили про плани відродити і наростити виробництво 203-мм активно-реактивних снарядів для САУ "Піон" ЗВОФ35 і ЗВОФ34/42 на потужностях "Завод "Пластмас". Але, судячи з наявної інформації, фантастичного успіху вони на даному терені не досягли, хоч від ідеї відродження серійного виробництва не відмовилися.

При цьому на зберіганні в РФ придатних до відновлення залишилося не більше 100 САУ 2С7, при тому, що ремонт досить трудомісткий і тривалий.

"У зв’язку з цим, не виключаю, що Росія намагатиметься отримати від країн-союзниць аналогічні артилерійські системи калібру 203-мм, з Ірану та Північної Кореї, оскільки темпи відновлення 2С7 з радянських запасів не відповідають темпам їх знищення в зоні БД, а саме їх загальна кількість має межі з урахуванням відсутності виробництва", — зазначає Олександр Коваленко.

Також "Піон" має широку номенклатуру пострілів до САУ, що дозволяє вести вогонь на відстанях від 30 до 45 км. І в цьому переліку є тактичні ядерні боєприпаси — снаряд 3БВ2 з дальністю пострілу від 18 до 30 км і потужністю 2 кт (2000 тонн тротилу).

Тим часом, втрати у військовій техніці змушують росіян відправляти на передову навіть досвідчені зразки, розроблені ще в 1990-х роках.