Новий "титан" у морі: українські інженери успішно протестували підводний човен "Kronos", який запускає ракети-торпеди (фото)

Читать на русском
Автор
5006
Підводний човен "Kronos" Новина оновлена 16 квітня 2024, 15:07
Підводний човен "Kronos". Фото Highland Systems

Максимальна швидкість на воді становить 80 км/год

Рік назад українські інженери розробили підводний човен "Kronos", який здатний запускати ракети-торпеди. Він успішно пройшов випробування для використання у військових цілях.

Про це повідомляє Kyiv Post, посилаючись на компанію Highland Systems. Виробник зазначив, що судно може легко "вмістити 10 пасажирів".

Зауважимо, що торік на міжнародній виставці військово-морського флоту IDEX-2023 в Абу-Дабі (ОАЕ), українські розробники презентували сучасний підводний човен "Kronos". Він може рухатися без звуку зі швидкістю 50 кілометрів на годину. Також може нести значний вантаж вибухівки.

"Підводний човен має інноваційну конструкцію корпусу, яка значно знижує споживання палива, збільшує максимальну швидкість і забезпечує чудову стійкість. Це гібридне судно підходить для комерційних, рятувальних і бойових операцій", — пише компанія.

Kronos
Kronos

Характеристика броньованого підводного човна "Kronos"

  • ширина – 7,4 м, довжина – 9 м, висота – 2,2 метра;
  • вантажність до 3 т на воді;
  • вміщає до 11 осіб;
  • максимальна швидкість на воді — 80 км/год;
  • максимальна швидкість під водою — 50 км/год;
  • максимальна критична глибина — 250 м.

Розробник зазначає, що для виконання бойових місій підводний човен оснащений шістьома торпедами Black Scorpion від італійської компанії Leonardo – по три одиниці з кожного боку субмарини. Кожна 127-мм торпеда довжиною 1,1 метра, важить до 20 кг і здатна уражати цілі на відстані до 3 км.

Керувати "Кроносом" можна і дистанційно – при цьому дальність управління по закритих каналах становить понад 250 км. Спеціальне покриття підводного човна композитним матеріалом зверху та зсередини, дозволяє не тільки зберігати тепло, а й ускладнює виявлення підводного човна ворожими сонарами.

Зауважимо, що це гібридне судно з електричним двигуном, яке використовує дизель у якості палива. Тому без додаткової підзарядки у гібридному режимі може працювати до 54 години, а лише від батареї до 18 годин.

Раніше "Телеграф" писав, що український безпілотник WarDog може літати без GPS.