Подоляк назвав 3 види західного озброєння, без якого Україна не зможе перемогти РФ

Читать на русском
Автор
Зброя та снаряди потрібні вже давно
Зброя та снаряди потрібні вже давно. Фото telegraf.com.ua

Якщо партнери передадуть все, що треба, війна закінчиться швидше

Україна очікує отримати в рамках військової допомоги від партнерів системи протиповітряної оборони (ППО), артилерійські снаряди та авіацію. Ці види озброєння допоможуть пришвидшити завершення війни з Росією.

Про це радник голови Офісу президента Михайло Подоляк розповів в інтерв’ю "24 каналу". Системи протиракетної оборони необхідні України, бо немає ресурсів, щоб закрити небо по-іншому.

Україна стає лідером з виробництва та застосування безпілотників

Яке західне озброєння наблизить закінчення війни

"Чого ми точно не можемо зробити, і що нам потрібно від партнерів – це системи протиракетної оборони. Особливо такого типу, як Patriot. Тому що, на жаль, Україна була залежна від тих же комплексів С-200, С-150, С-300 ще радянського виробництва. Тому перебудувати систему і побудувати повністю іншу систему закритого неба своїми ресурсами просто неможливо", ― сказав Подоляк.

Сили оборони потребують снарядів для артилерії. В України недостатньо ресурсів, щоб суттєво наростити їхнє виробництво.

"Нам потрібні додаткові артилерійські спроможності. Наростити виробництво, щоб мати в місяць 150 – 250 тисяч снарядів лише силами України неможливо. Тут потрібна допомога партнерів", ― сказав Подоляк.

Україна потребує тактичної авіації. Ті літаки, які наразі є, значно старіші ніж у противника. Проти нових російських винищувачів будуть ефективними F-16.

"Неможливо виробляти авіацію, і тому потрібна тактична авіація яка працюватиме на іншому рівні. Тому що все що могла відпрацьовувати Україна ― це МіГи, Су ще старих поколінь ― до 27-го. Але Росія використовує 31-го, 35-го, тобто вже іншого покоління. Проти них можуть ефективно працювати якраз таки F-16", ― сказав Подоляк.

Радник голови Офісу президента підкреслив, що без цього озброєння Сили оборони не можуть просуватись далі. Він пояснив, як це працює.

"От є компоненти, які Україна абсолютно точно збільшує вже, і є компоненти, без яких ми не можемо далі просуватися. Знову ж таки, якщо ти не закриваєш від тактичної авіації лінію фронту, вона завжди буде під тиском Росії. Це ж очевидно. Засипали КАБами, потім додали артилерії, потім відправили ці штурмові загони. Там немає різниці зі зброєю вони чи без зброї", ― сказав Подоляк.

Україна може наростити виробництво деякої зброї

Вітчизняні оборонні підприємства можуть наростити виробництво деяких видів озброєння. Подоляк перерахував наступні:

  • міномети 120-82 калібру;
  • стаціонарні та мобільні системи радіоелектронної боротьби (РЕБ);
  • різні модифікації дронів;
  • далекобійні ракети.

"Це можливо, і Україна це робить. Ми маємо відповідний досвід, виробничі можливості", ― сказав Подоляк.

Зазначимо, в інтерв’ю він також розповів, за яких умов закінчиться війна в Україні. Для цього потрібно значно більше озброєння та боєприпасів, ніж є зараз. Серед цих умов ― закрите небо.

Подоляк спрогнозував процеси, які найближчим часом будуть відбуватись у Росії. Силової вертикалі у РФ немає, вважає він. Доказом цього є події за останній час, зокрема похід "вагнерівців" на Москву, смерть опозиціонера Навального та теракт у "Крокус Сіті Холл".

Раніше "Телеграф" писав, як в Україні будуть рятувати енергетику, постраждалу від російських обстрілів. Подоляк розповів про декілька варіантів.