Росіяни атакували Україну ракетами: запускали з літаків Ту-95МС і не лише (оновлено)

Читать на русском
Автор
2830
Терористи підняли в небо Ту-95 Новина оновлена 06 квітня 2024, 07:35
Терористи підняли в небо Ту-95. Фото Вікіпедія

Пролунали вибухи у Запоріжжі

Російські терористи вранці 6 квітня запустили ракети зі стратегічних бомбардувальників Ту-95МС. Причому про зліт бомбардувальників до цього не повідомлялося – тільки чотири літаки здійснювали передислокацію з нещодавно атакованого аеродрому "Енгельс-2" на поки що безпечну авіабазу "Оленья" біля Мурманська.

Про ракетну небезпеку повідомили Повітряні сили України. Інформацію підтвердили моніторингові канали.

"Ракетна небезпека для північних, південних та східних областей, через загрозу пусків крилатих ракет з літаків Ту-95МС. Не ігноруйте сигнали повітряної тривоги!", – повідомили у ПС ЗСУ.

07:20 4 людини загинуло та 25 отримали поранення через черговий ворожий обстріл Запоріжжя цієї ночі. Окупанти спрямували ~5 ракет. Наші оборонці знищили 3 БПЛА рашистів над регіоном, — ОВА.

У Харкові станом на 6:30 ранку суботи відомо про шість жертв, ще 10 осіб отримали поранення.

6:30 Відбій повітряної тривоги для всіх областей. За даними моніторінгів, ракетно-дронова атака тривала 7 годин. Під обстрілами перебували Харків, Запоріжжя, Старокостянтинів, Київщина.

Росіяни застосували:

  • крилаті ракети Х-101/555, запущені попередньо двома бортами Ту-95 з району Саратовської області рф;
  • крилаті ракети морського базування "Калібр", запущені попередньо з підводного човна "Варшавянка".
  • балістичні ракети ОТРК "Іскандер-М" з Т.О. АР Крим.
  • ударні БпЛА типу "Шахід" з полігонів "Чауда" Крим та "Халіно" Курськ.

"Найбільшу дистанцію у ~1730км (з Саратовської області рф до Київської області частина ракет Х-101/555 подолала за годину польоту. Найбільшу дистанцію у ~1194км (з полігону "Чауда" до Старокостянтинова частина БпЛА типу "Шахід" подолала за 7 годин польоту", — йдеться у повідомленні.

6:22 У більшості областей дали відбій повітряної тривоги. Режим небезпеки залишається у східних, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

6:14 Telegram-канал "Миколаївський Ванек" пише, що ракети над Україною зараз не фіксуються. Однак режим повітряної тривоги зберігається по всій Україні, залишати притулок не можна до відбою.

6:08 За даними моніторінгів, крилата ракета (Калібр) проходить вздовж Запоріжжя. Вона рухається в бік Синельниківського району Дніпропетровщини.

6:01 Моніторингові канали пишуть про балістику курсом на Запоріжжя. Уточнюється що це, ймовірно "Калібри".

05:57 Моніторинг повідомив про відсутність ракет з Ту-95 у повітряному просторі України. Зараз Запоріжжя перебуває під сильним ракетним обстрілом "Калібрів".

05:50 Крилаті ракети Х-101 почали змінювати курс на Київ та Київську область, попередньо – дві групи. Також на сході фіксується група крилатих ракет "Калібр".

05:45 Чергові вибухи у Запоріжжі, ймовірно знову пуски крилатих ракет "Калібр".

05:35 Крилаті ракети змінили курс на Вінничину з Черкащини. Курс тримають на південно-західні регіони.

У Запоріжжі – вибухи, попередньо атака ракетами "Калібр" з моря. Ще "Калібри" фіксуються у напрямку Миколаєва.

05:25 Згідно з даними моніторингу, зараз усі крилаті ракети летять до західних регіонів країни, туди, де були удари під час попередніх терактів.

Зафіксовано ракету в бік Канева, де знаходиться гідроелектростанція. Також частина ракет зробила розворот з Черкащини на Київщину.

05:15 Крилаті ракети змінили курс на Черкаси.

05:10 Ракети міняють курс на Миргород в Полтавській області. Також зафіксовано ударні безпілотники росіян, біля Старокостянтинова та у Київській області.

05:00 Перші ракети вже зафіксовано на території України. Вони йдуть через Чернігівську область.

Розрахунковий час входу ракет у повітряний простір України – близько 05:00 ранку. За даними моніторингових каналів, терористи підняли у повітря тільки два літаки Ту-95. Тому саме з них запустили ракети.

Як розповідав "Телеграф", в ніч на 5 квітня на території Росії були атаковані два міста, поруч з якими є аеродроми — Єйськ у Краснодарському краї та Енгельс у Саратовській області. Енгельс віддалений від України на 700 кілометрів.

Як повідомляв "Телеграф", пізно ввечері 4 квітня, потужні вибухи пролунали в російському Курську. Місцева влада заявила про роботу ППО, але внаслідок атаки у місті спалахнула пожежа.