Російському РЕБу не впоратися: Британія разом з Україною працюють над модернізацією дронів

Читати російською
Автор
Новина оновлена 28 березня 2024, 03:56

Україна та Британія намагаються максимально ускладнити росіянам можливість діяти на дрони через РЕБ

Велика Британія та Україна разом працюють над варіантами модернізації безпілотників, які допоможуть їм довше перебувати у небі навіть попри протидію з боку російських систем радіоелектронної боротьби. З британської сторони над цим працює компанія Evolve Dynamics, а сам проєкт розрахований в першу чергу на розвідувальні безпілотники.

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters. Зазначається, що таким чином Британія реалізує підтримку української програми безпілотників, що повинно дати Україні перевагу над російськими терористами.

"Компанії з десятків країн постачали в Україну дрони та їхні комплектуючі. Деякі з них, наприклад Evolve Dynamics, також фокусуються на технологічних досягненнях, покликаних протистояти потужним можливостям Росії в галузі радіоелектронної боротьби", – сказано у матеріалі.

Головне завдання, над яким працюють інженери компанії – розробка альтернативних алгоритмів радіозв'язку. Це може сильно ускладнити можливості російських терористів щодо заглушення сигналів безпілотників. Системи РЕБ традиційно є сильною стороною РФ, проте Україна також активізувала розгортання таких установок. Вони порушують частоти для передачі сигналу між оператором та БПЛА – через це БПЛА промахується мимо цілі, або взагалі падає.

"Це постійна гра в пінг-понг між противниками", — сказав виданню виконавчий директор Evolve Dynamics Майк Дьюхерст, коментуючи перебіг подій у "безпілотникових перегонах".

Сама компанія вже відправляла Збройним силам України свою продукцію. Понад 100 топових розробок Evolve Dynamics, дрони-розвідники Sky Mantis, перебувають на озброєння ЗСУ, що заводить компанію до десятки найбільших британських постачальників дронів для української армії. Завдяки активному використанню Sky Mantis на полі бою в Україні, компанія за останні два з половиною роки зробила 85 оновлень безпілотника та його систем.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в Україні створили для військових на фронті новий дрон із непристойною назвою. Цей БПЛА вже встиг знищити ворожу гаубицю Д-30 на Херсонщині.

Учасники кластера для розвитку військових технологій в Україні Brave1 створили багаторазовий дрон-бомбер під назвою Hummel. Його вже успішно використовують на різних ділянках фронту.