Війна — день 762: росіяни продовжують тероризувати українські міста, але й у відповідь прилітає

Читати російською
Автор
Новина оновлена 26 березня 2024, 23:39

Оперативно про головне за добу

Російські терористи продовжують наступ на фронті та намагаються тероризувати українські міста ракетами та БПЛА. Зокрема актом відчаю стала спроба атакувати Київ "аналоговнєтними" ракетами "Циркон" – яка призвела до втрати терористами двох ракет без жодного ефекту. Окрім того, Україна не залишається у боргу – щоночі кудись в Росії прилітають безпілотники, горять НПЗ, електростанції та нафтобази.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 26 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Протягом цієї зими російські окупанти стратили 32 українських військовополонених, йдеться у звіты Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, який охоплює період із 1 грудня 2023-го по 29 лютого 2024 року.

Експерти також провели інтерв’ю з 60 українськими військовими, нещодавно звільненими з полону. Вони розповіли про жахливе ставлення в полоні в окупантів, неможливість спілкуватися з сім'ями та відсутність задовільного харчування і медичної допомоги.

Зокрема, російські військові та посадовці катують полонених, у тому числі застосовують побиття, електричний струм, змушують довго перебувати в незручному положенні, погрожують розстрілом або імітують його. Більше ніж половина полонених пережила сексуальне насильство.

22:00 Парламент Литви сьогодні, 26 березня, схвалив поправки, які дозволять закуповувати дрони з китайськими деталями і передавати їх Україні.

20:00 Франція незабаром зможе поставити Україні 78 гаубиць "Цезар", — повідомив міністр оборони Себастьян Лекорню на пресконференції.

За його словами, між Францією, Україною та Данією досягнуто домовленості про фінансування 155-мм самохідних гаубиць Caesar, що дозволить Франції "швидко поставити" їх.

Франція також поставила за мету поставити Україні цього року 80 000 снарядів для 155-мм гармат — порівняно з 30 000, поставленими з 24 лютого 2022 року, сказав він.

19:00 По Харкову вдень вдарила крилата ракета Х-35У, повідомили у прокуратурі. Це протикорабельна ракета, яку, найімовірніше, запустили з берегового комплексу "Бал".

Пошкоджена нежитлова будівля. У багатоповерхівці вибило вікна, є пошкодження фасаду. Гостру реакцію на стрес отримав 64-річний чоловік.

18:00 В операційній зоні Сил оборони півдня продовжується щоденна контрбатарейна боротьба, ворог не залишає намірів вибити українські підрозділи із зайнятих позицій.

16:00 Сили оборони півдня протягом доби отримали підтвердження, що у ворога на Оріхівському та Херсонському напрямках стало менше на:

  • 125 окупантів;
  • 37 одиниць озброєння та військової техніки, з них:
  • 12 артилерійських систем;
  • 19 одиниць авто-бронетехніки;
  • 6 одиниць спеціальної техніки.

15:00 Ворог останнім часом намагається атакувати досить потужно інфраструктурні об'єкти України, знайти слабкі місця у системі ППО, зазначив начальник служби зі зв'язків із громадськістю Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш.

14:00 Російські окупаційні війська вдень у вівторок завдали авіаційного удару по цивільній інфраструктурі міста Суми, повідомляє обласна військова адміністрація. Попередньо люди не постраждали.

13:00 Росії не вистачає солдатів на нові військові округи через війну в Україні, що сковує її зусилля на інших ділянках, зокрема на північному заході країни, вважають у британській розвідці.

12:30 У Харкові стався черговий "приліт" ворожої ракети — цього разу у Шевченківському районі міста. Постраждала нежитлова будівля. Є пошкодження багатоповерхового будинку поруч, однак обійшлося без жертв.

11:00 Під час атаки на Чорноморський флот РФ були уражені ще два судна — розвідувальний корабель "Іван Хуст" та вкрадений у України ВДК "Костянтин Ольшанський".

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні. За останню добу наші захисники "відмінусували" ще майже 800 російських загарбників.

Втрати армії РФ в Україні 26.03.2024

09:00 ЗСУ атакували в Криму великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський". Про це в ефірі нацмарафону повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

"ЗСУ завдали удару ракетою "Нептун" по кораблю "Костянтин Ольшанський". Ушкодження судна уточнюються", — підкреслив він.

08:00 Цієї ночі в небі над Україною було знищено всі 12 запущених окупантами "шахедів". Дані повідомили у Повітряних Силах ЗСУ.

07:00 Генштаб ЗСУ поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті. За останню добу на різних напрямках зафіксовано 57 бойових зіткнень із ворогом. Найбільш активні бої тривають на Новопавлівському напрямку.

06:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі росіяни вкотре "кошмарили" окремі регіони України. Так, "шахедами" тероризували південні області, а також Харків, де місцеві жителі нарахували понад п'ять гучних вибухів. На щастя, обійшлося без масштабних наслідків;
  • гучно було і в Росії — про чергову атаку невідомих БПЛА повідомлялося у Курській та Бєлгородській областях. Чекаємо більше подробиць;
  • "Сьогодні Путін знову розмовляв сам із собою, і це знову транслювали по телебаченню. Знову звинувачує Україну. […] Всі в нього терористи, окрім нього самого, хоча терором уже два десятиліття живиться саме він", — так звинувачення України у теракті в Москві від Володимира Путіна прокоментував президент України Володимир Зеленський;
  • у Байдена вкотре нагадали Конгресу США, чому важливо ухвалити пакет фінансової допомоги Україні. "Йдеться про нашу національну безпеку – так само як ми говоримо про допомогу Україні, це також наша власна національна безпека. Тут все пов’язано", — прессекретар Білого дому Карін Жан-П’єр.

05:00 Одеса відбилася від безпілотників. Також російські терористи атакували ракетами С-300 Покровський район Донецької області.

03:00 Після атаки на Харків єдиний прильот – перед недобудовою. Збито понад 8 безпілотників росіян. Також терористи намагалися атакувати Одесу ударними безпілотниками, сили оборони знищили загрозу. Мішенню знову повинна була стати енергетична інфраструктура.

01:00 На Харків іде атака ударних безпілотників російських терористів. У місті було чутно вибух, іде робота сил протиповітряної оборони.

00:00 У кількох регіонах України тривога через загрозу ударних БПЛА з боку російських терористів.

Про те, що відбувалося 23 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 759: Росія посилила провокації та терор, але Україна тримає позиції

Із ситуацією в Україні за 24 березня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 760: масована ракетна атака в окупованому Криму, "прильоти" у Білгороді

Інформацію за 25 березня дивіться за посиланням: Війна — день 761: окупанти змінюють тактику, обмін ударами далекобійною зброєю триває