Люблячий батько і дідусь: на фронті загинув ірпінець, що волонтерив в місті під час боїв під Києвом

Читать на русском
Автор
Віктор Тупало загинув
Віктор Тупало загинув. Фото Колаж "Телеграфу"

Чоловік не тільки допомагав іншим місцевим із водою та продуктами, йому довелось ховати вбитих ірпінців

Окупація Київщини — одна з болючих сторінок повномасштабного вторгнення. Після початку навали росіян в Ірпені лишилася частина мешканців. Серед них був і Віктор Тупало. Він загинув 1 березня.

Про його загибель повідомили в міській раді Ірпеня. Міський голова Олександр Маркушин розповів, що Віктор не був спостерігачем — він активно допомагав людям, привозив їм воду та продукти, ховав вбитих мирних мешканців. Також багато спілкувався з журналістами після звільнення, в тому числі і з іноземними — хотів донести правду про трагедію у громаді.

Віктор Тупало
Віктор Тупало

Віктор Тупало мобілізувався в 2023 році. Захищав мир та спокій в Україні на Куп'янському напрямку в Харківській області. Чоловік загинув 1 березня від артилерійського обстрілу. Він якраз віз боєприпаси на позицію. Віктора Тупало поховають на Алеї пам’яті захисників України в Ірпені.

В інтерв'ю музею "Голоси мирних" фонду Рината Ахметова Віктор розповідав, що ніколи не думав, що "прийдуть кацапи на нашу землю". В перші дні окупації Бучі він був саме там у родичів. З Ірпеня не виїжджав, ховався з рідними та знайомими від обстрілів, допомагав ховати вбитих мирних мешканців. На місцевому склозаводі росіяни вбили двох чоловіків, тож Віктор із знайомим їх поховали. Про кладовище не йшлося: "Там було футбольне поле колись, і ще з дач з одним чоловіком, давайте копать на футбольному полі, тут земля має бути м'яка. Ми копали, а там скло вивезли з цього заводу, копати важко. Ми викопали десь 50 см та поховали цих хлопців". За час окупації довелось Віктору ховати полеглих не тільки на футбольному полі, а й в городі та дворі.

Раніше "Телеграф" розповідав про загибель на Одещині одразу двох чоловіків з однієї родини. Два двоюрідні брати загинули в січні та в березні.