Стріляти майже немає чим: ЗМІ розповіли про ситуацію зі снарядами на фронті

Читать на русском
Автор
740
Українська артилерія не може відповідати на російські обстріли
Українська артилерія не може відповідати на російські обстріли. Фото Генеральний штаб ЗСУ

Перевага у снарядах на користь росіян складає п'ять до одного

На фронті в Україні склалася вельми небезпечна ситуація – українським військам вже не вистачає боєприпасів для відбиття атак російських терористів через постійні затримки із постачанням від союзників. Часто екіпажам самохідної артилерії видають димові снаряди, а рятують поки що тільки безпілотники.

Про це пише німецьке видання Der Spiegel. Підкреслюється, що ситуація неймовірно критична – російські терористи вже випускають снарядів у кілька разів більше, ніж українські артилеристи.

"Зараз співвідношення за кількістю артилерійських пострілів становить 5 до 1 на користь росіян. Через брак боєприпасів воно може змінитися на 6 до 1, 7 до 1 або навіть вище", – сказав виданню незалежний військовий експерт Франц-Штефан Гаді.

Видання зазначає, що росіяни зараз випускають щонайменше 10 тисяч снарядів на день. Україна здатна відповісти максимум двома тисячами пострілів, тоді як для реалізації вдалої оборонної стратегії потрібно хоча б три тисячі на день.

"Тому українцям на початковому етапі доведеться якомога краще окопатися. Вони зможуть проводити лише локальні контратаки", – підкреслив Гаді.

Втім, зазначає експерт, перевага у снарядах для росіян поки що не є вирішальною. Скоріше за все, вони не зможуть домогтися серйозних проривів, тому що під час свого наступу на півночі Донбасу та в районі Куп'янська та Авдіївки росіяни отримали невеликі територіальні надбання, ціна за які виявилася дуже великою – втрати російських підрозділів просто нищівні.

Гаді резюмував, що найближчі місяці навряд чи продемонструють істотні військові успіхи з обох сторін, але Україні доведеться активно працювати над досягненням необхідного рівня постачань артилерійських снарядів. Найближчим часом це буде головним та найскладнішим завданням для України, додав він.

Тим часом у ЄС вже повідомили, що з мільйона артилерійських снарядів, обіцяних європейськими союзниками, Київ зможе отримати лише 600 тисяч. Очікується, що частина снарядів прибуде в Україну до терміну, що був погоджений раніше, — 1 березня 2024 року.

Глава Міноборони України Рустем Умєров з цього приводу вже написав листи своїм колегам із Європейського Союзу. Він описав ситуацію на полі бою і наголосив, що зараз Сили оборони стикаються з "критичною нестачею" артилерійських снарядів.