Гуменюк розповіла про нову тактику РФ з "Шахедами": чого чекати від окупантів

Читать на русском
Автор
Наталя Гуменюк
Наталя Гуменюк. Фото Колаж "Телеграф"

Просування "шахедів" зараз відбувається меншими групами

Начальниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк повідомила, що ворог намагається розвідати нашу готовність і планує майбутні потужні атаки. Про це вона розповіла у ранковому етері Еспресо.

Гуменюк каже, що ворог атакував південь України дронами — безпілотні літальні апарати типу Shahed-131, Shahed-136. Вони були спрямовані, як з акваторії Чорного моря заходили на удар, так і застосовували складне маневрування випущене вони були із тимчасово окупованого Криму і зі східного узбережжя Азовського моря.

"Знов-таки ворог вдавався до тактичних хитрощів, які ми вже спостерігали й фактично повторював свій "успішний успіх" в такій атаці, використовував він низький прохід дронів над водою максимально ускладнюючи їх виявлення для засобів протиповітряної оборони й заходили вони з напрямку фактично житлових кварталів, хоча маневрували й серед промислових", — повідомила військова.

Гуменюк наголосила, що просування "шахедів" зараз відбувається меншими групами. За її словами, останні хвилі ударів складаються з кількості 2-8, цієї ночі нарахували до 14-ти, але саме таке спрямування "шахедів" досить розгалужене, або навпаки — рясно зосереджене, як це було по Одещині дуже щільно в ряд, не даючи можливості зорієнтуватися.

"Це пошук нової тактики, це очевидно, ворог намагається розвідати готовність і влучність систем протиповітряної оборони, їх розташування для того, щоб спланувати майбутні потужні акції", — пояснює начальниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України.

Військова нагадала про збиття А-50, який проводив розвідку, що суттєво змістило акценти в розвідувальній діяльності ворога. Вона вважає, що окупанти вдалися до збільшення безпілотних літальних апаратів, намагаються тактичною авіацією компенсувати ці прогалини в розвіддіяльності.

Нагадаємо, що вечері 24 січня російські військові атакували Одесу безпілотниками у дві хвилі. Спочатку після вибуху в одній з багатоповерхівок зайнялася пожежа. Після відбою повітряної тривоги атака повторилася. Також було пошкоджено меблевий склад, повідомили у поліції. Правоохоронці фіксують наслідки дронової атаки.

"Сили ППО відпрацювали по 6 цілях. Вони знищені. Тобто, повітряна атака з 7 дронів мала досить високі результати протиповітряної оборони", — сказала речниця ОК "Південь" Наталя Гуменюк.

Раніше "Телеграф" писав, що Росія намагається знайти діри у ППО України. Терористи промацують українську систему протиповітряної оборони.