Порушують свободи людини: політолог назвав два пункти, які треба забрати з нового закону про мобілізацію

Читать на русском
Автор
1421
zp247.com.ua

Новий законопроєкт викликав бурхливу реакцію суспільства

Деякі пункти законопроєкту про зміни до порядку мобілізації несуть стратегічні ризики для держави. Ці положення потрібно прибрати з документа.

Про це у коментарі "Телеграфу" заявив політичний експерт Денис Гороховський. На його думку, з цього законопроєкту мають прибрати абсолютно абсурдні речі, які порушують базові права та свободи людини.

"Так, наприклад, норма про блокування рахунків за ухилення від мобілізації може спричинити масове зняття депозитів. А це – удар по банківській системі країни", – зазначив експерт.

Гороховського також підкреслив, що запропоноване підвищення необхідної для броні ставки для викладачів вищих навчальних закладів з 0,75 до 1 може призвести до того, що у країні просто не залишиться викладачів окремих спеціальностей. Водночас він зазначив, що таких норм у законопроєкті можна знайти дюжину.

За словами Гороховського, новий закон про мобілізацію має бути буквально новим суспільним договором, який передбачає і батіг, і пряник. Інакше, на думку експерта, країна ризикує отримати велику проблему через перехід сотень тисяч громадян у "тінь".

Детальніше про ситуацію навколо мобілізаційного законопроєкту читайте у матеріалі "Телеграфа": "Посилення мобілізації в Україні: що стоїть за політичними танцями навколо законопроєкту".

Нагадаємо, заступниця голови Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук зі "Слуги народу" повідомила, що законопроєкт про мобілізацію не виноситиметься на голосування Верховній Раді в оригінальному вигляді.