Війна – день 724: Українські військові залишили Авдіївку, готують нову оборону

Читать на русском
Автор
4959
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 26 лютого 2024, 13:37
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 17 лютого 2024 року. Напередодні був дуже важливий день, — розпочалася Мюнхенська безпекова конференція, а президент України Володимир Зеленський здійснив іноземні візити, під час яких підписав угоди про співпрацю у сферах безпеки з Німеччиною та Францією. Більше того, ФРН також надала Україні новий потужний пакет допомоги. Проте є гірка новина – ЗСУ були змушені залишити Авдіївку.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 17 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Ми все повернемо, ми нічого цим вбивцям не віддамо, — Зеленський про Авдіївку на полях Мюнхенської конференції

"З президентом Байденом коли розмовляли — він знає деталі, тому я й кажу, що вони близькі нам союзники, а не десь там "за океаном". І він визнає, що послаблення допомоги зброєю Україні — це результат виходу з Авдіївки, і всі це визнають. Ми хочемо зберегти життя наших хлопців, я радий, що таке правильне виважене рішення є у військового командування", — сказав президент.

22:00 Росіяни атакували Нікополь та населені пункти Марганецької та Мирівської громад. Під час обстрілів вони застосували ствольну артилерію та FPV-камікадзе.

Головред "Телеграфу" Ярослав Жаренов поділився новинами, чутками з кулуарів та власними відчуттями після завершення другого дня Конференції Безпеки у Мюнхені:

21:00 Естонія і США підписали сьогодні історичну угоду про використання конфіскованих злочинних активів для України — міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахна.

Це перший прецедент, коли Україна отримає частину конфіскованих активів Кремля. Загалом заморожено російських коштів на суму понад 300 млрд $.

20:00 Росія витратила на широкомасштабну агресію проти України майже стільки ж, скільки союзники України — на те, щоб допомогти захиститися від неї.

За інформацією агентства Reuters, два роки активних бойових дій коштували РФ$211 млрд (€191,9 млрд).

Це витрати на озброєння, розгортання та утримання військ для проведення наступальних операцій.

18:00 Чехія знайшла спосіб дістати 800 тисяч артилерійських снарядів для України у лічені тижні. Але для цього потрібне фінансування, заявив президент Чехії Петер Павел.

"Наразі ми знайшли півмільйона снарядів калібру 155, ще 300 тисяч снарядів калібру 122, які ми зможемо поставити протягом кількох тижнів, якщо швидко знайдемо фінансування", — зазначив Павел.

17:00 Rheinmetall створить в Україні спільне підприємство з виробництва боєприпасів, — Bloomberg

Як пише видання, завод вироблятиме шестизначну кількість снарядів на рік.

16:00 Окупанти продовжують завдавати авіаударів по прикордонних населених пунктах Харківської області. Лише за день — більше 10 ударів, повідомив голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.

Близько 13:30 внаслідок обстрілу м. Куп’янськ зруйнований двохповерховий будинок на 2 під'їзди, пошкоджені щонайменше 5 приватних будинків.

Дві жінки із травмами шпиталізовані до медичних закладів, одному цивільному чоловіку надали допомогу на місці.

Під завалами можуть перебувати люди.

15:00 Унаслідок прильоту по одному з інфраструктурних об'єктів у Запоріжжі "стався перебій у роботі тепломережі: без опалення залишилися 39 багатоповерхових будинків", люди не постраждали, повідомив секретар міської ради Анатолій Куртєв.

14:00 Вранці, 17 лютого, російські терористи вдарили дроном по території Марганецької громади на Нікопольщині Дніпропетровської області. Внаслідок удару є постраждалі.

13:00 На околиці Запоріжжя є влучання по обʼєкту інфраструктури, — Федоров

Голова Запорізької ОВА додав, що інформація щодо постраждалих уточнюється.

12:00 Масштабна повітряна тривога через загрозу балістики. UPD: відбій

11:00 Єдність дасть зрозуміти російському диктатору Володимиру Путіну, що Москва не буде диктувати вказівки миру.

Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц під час Мюнхенської конференції.

"Тільки якщо ми будемо єдині — Путін зрозуміє, що мир за вказівкою Москви не буде продиктований. Тому що ми цього не допустимо" — заявив канцлер Німеччини.

10:00 Російські окупаційні війська за добу здійснили 15 обстрілів Херсонської області, випустивши 46 снарядів, повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

"Минулої доби противник здійснив 15 обстрілів, випустивши 46 снарядів, із застосуванням артилерії, мінометів, РСЗВ, танків і БПЛА. 2 людини дістали поранення", — ідеться в телеграм-каналі Прокудіна.

09:00 Вночі ворог здійснив обстріл м. Куп‘янськ. Влучання в приватне домоволодіння, де зруйновано стіни, покрівля. У сусідніх будинках повибивало вікна, шибки, покрівлі. Травмовано 75-річний чоловік і 71-річна жінка, без госпіталізації.

08:00 Актуальні втрати ворога станом на 17 лютого

07:00 Вранці 17 лютого Повітряні сили про загрозу застосування балістичного озброєння в низці областей.

Повітряна тривога була оголошена в Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській, Полтавській, Чернігівській, Сумській областях.

О 6:47 ПС оголосили відбій загрози в областях

05:00 У 3-й штурмовій бригаді також підтвердили залишення Авдіївки українськими військами.

03:00 Українська армія залишила Авдіївку. З метою недопущення оточення та збереження особового складу оборону міста було завершено. Наразі українські війська укріплюються на нових позиціях.

01:00 Активність тактичної авіації російських терористів спостерігається на сході України.

00:00 Зеленський про угоду про співпрацю у сфері безпеки між Україною та Францією: "Цей документ підтверджує непохитну підтримку Франції. У 2024 році Франція надасть 3 млрд євро військової допомоги та продовжуватиме надавати підтримку Україні впродовж 10 років дії цієї угоди. Ми закріплюємо основні безпекові зобов’язання, надані Україні Францією, та визначаємо пріоритетність безпекової співпраці у військовій, політичній, фінансовій і гуманітарній сферах".

Із ситуацією в Україні за 14 лютого можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 721: росіяни посилюють атаки на напрямі Мар’їнки, запеклі бої в Авдіївці

Інформацію за 15 лютого дивіться за посиланням: Війна — день 722: черговий масований ракетний удар та критична ситуація в Авдіївці

Про те, що відбувалося 16 лютого, читайте у матеріалі: Війна – день 723: критична ситуація в Авдіївці та угоди з Німеччиною та Францією