Презервативи, "турнікет" у вигляді шпиці від велосипеда та колода: військовий розповів про безглузді речі на тренінгах з такмеду

Читать на русском
Автор
784
Індивідуальна аптечка
Індивідуальна аптечка. Фото armyinform.com.ua

Прогалини у знаннях про надання першої допомоги у бійців – комплексна проблема

Рівень знань з тактичної медицини в українських бійців значно вищий, ніж у 2014–15 роках. Проте є й помилки — найбільше стосується накладення джгутів.

"Як би ти не бився, як би не старався, а все рівно в деяких місцях джгути неправильно накладені або накладені не на тому рівні, який потрібно, або недостатньо затиснуті. Плюс інколи терміни утримання джгутів та інших підручних засобів, які використовуються, не дотримуються. І це має теж дуже негативні наслідки", — розповів командир батальйону безпілотних авіаційних комплексів у складі 3-ї ОШБр Вадим Мазевич в інтерв’ю "Українській правді".

Він додав, що прогалини у знанні тактичної медицини у бійців є комплексною проблемою. Під час війни часу для підготовки дуже мало.

"Часу на перевірку майже ніколи немає. Мало хто з командирів фахово перевіряє своїх підлеглих на знання такмеду, і тим більше – їхні навички з такмеду. Хтось каже: "Давайте про це пізніше поговоримо, а зараз основне – бойова підготовка", — описав ситуацію військовий.

Разом з тим, за словами Мазевича, за кордоном, якщо ти не складаєш іспит з ТССС (Tactical Combat Casualty Care – спеціалізована програма для підготовки військових, яка зосереджується на наданні медичної допомоги в умовах ведення бойових дій – ред), то навряд чи поїдеш "на бойові". Ті, хто викладає ТССС, мають бути з бойовим досвідом. Він додав, що бачив дуже багато надуманих речей на тренінгах, що викликали відвертий сміх.

"Наприклад, про презервативи, якими "можна заткнути пневмоторакс"; про "турнікет" у вигляді шпиці від велосипеда; про колоду, яку прив'язували замість шини, хоча вона була набагато важчою, ніж сама кінцівка. "Джгут на шию" – це взагалі окрема розмова", — зазначив Мазевич.

Як повідомляв "Телеграф", раніше віцепрем'єр та голова Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував, що в українських школах вивчатимуть тактичну медицину, управління дронами та не лише. Предмет "Захист України" буде трансформовано відповідно до сьогоднішніх реалій.