"Готуйте не до армії, а до війни": боєць назвав головний урок контрнаступу ЗСУ

Читать на русском
Автор
Вадим Мазевич
Вадим Мазевич. Фото УП

У мирному житті він – лікар-ортопед

Командир батальйону безпілотних авіаційних комплексів у складі 3-ї ОШБр Вадим Мазевич поділився, який головний висновок він зробив із українського контрнаступу. За його словами, вкрай важливим є навчання військових і йдеться не про витрачений час, а про спеціалізацію.

"Основний висновок – рівень підготовленості людей залежить не від того, скільки їх вчать, а наскільки спеціалізовано їх вчать під певні завдання. Що мається на увазі? У нас приділяється багато уваги статуту (і ніхто цього не відкидає), але треба врахувати, що люди зараз – в основному молоді командири, які приходять безпосередньо на поле бою з навчальних центрів, і їх потрібно готувати не до служби у військах, а до війни, і компетенція у них має бути безпосередньо для тих спецоперацій, які вони будуть виконувати", — зазначив він у розмові з "Українською правдою".

Військовослужбовець розвинув свою думку ілюстрацією — не можна взяти спецназівця ССО та відправити його в окопи утримувати певну позицію. Також не можна з піхотинця, який ще вчора був кухарем, баристою чи лікарем без офіцерського звання, зробити якогось мегаштурмовика.

"На прикладі 3-ї ОШБр можу сказати, що її рекрутингові центри та її рівень підготовки – це зразок", — резюмував він.

Як повідомляв "Телеграф", помічник держсекретаря США з Європи та Євразії Джеймс О’Брайєн запевнив, що США допоможуть Україні перемогти. Він висловився також про можливий новий контрнаступ ЗСУ.