Озброєння постачається: у Пентагоні зробили несподівану заяву щодо допомоги Україні

Читать на русском
Автор
3035
Військові вантажі Україна все ще отримує
Військові вантажі Україна все ще отримує. Фото news.liga.net

Нові контракти оформлювати неможливо через відсутність грошей, але за старими йде постачання

Попри те, що Конгрес США так і не затвердив додаткове фінансування для надання військової допомоги Україні, деяке озброєння та боєприпаси українська армія отримує. Виробництво за укладеними раніше контрактами дозволяє передавати Україні військову допомогу хоч у якомусь обсязі.

Про це пише "Голос Америки" із посиланням на офіційну відповідь Пентагону, отриману після запиту видання. Пентагон повідомив, що Україна отримує артилерійські снаряди та ракети для HIMARS, боєприпаси для ППО та інше обладнання завдяки укладеним контрактам.

"З безпекових міркувань у Пентагоні не надали точнішої інформації про кількість обладнання або конкретні терміни їх доставки в Україну", – сказано у матеріалі.

Контракти на виробництво озброєння на американських заводах в інтересах України були укладені протягом 2022 та 2023 років за програмою USAI (Ініціатива сприяння безпеці України). Програма була розрахована на довгострокову перспективу. Зараз фінансування для неї закінчилося, тому неможливо робити нові замовлення, але за вже укладеними контрактами постачання продовжуються.

Втім, впертість Конгресу вже шкодить не тільки Україні, але й обороноздатності Сполучених Штатів. Представник Пентагону Джефф Юргенсен сказав виданню, що через відсутність затвердженого фінансування США не можуть масштабувати виробництво озброєнь згідно з планами, тобто республіканці фактично саботують зусилля з посилення американської армії.

"Наприклад, без додаткового фінансування ми не можемо досягти своєї мети щодо виробництва 100 тисяч 155-мм снарядів на місяць. Це також обмежує здатність Міноборони США виконувати заплановані багаторічні закупівельні контракти, включаючи ракети для Stinger, Javelin і ракет PAC-3 для систем Patriot", – зазначив Юргенсен.

Як вже писав "Телеграф", спікер Палати представників Конгресу США, трампіст Майк Джонсон, вчергове підклав свиню Україні. Він розпустив Палату представників на канікули до кінця лютого, проігнорувавши необхідність проголосувати за ухвалений Сенатом законопроєкт із пакетом допомоги Україні.

Тим часом навіть американські експерти вже пишуть, що надання допомоги Україні від США вигідно у першу чергу самим Сполученим Штатам. Понад 90% усіх коштів, які Білий дім виділяє Україні, насправді не йдуть до Києва – вони залишаються в США, оскільки на них замовляють на американських заводах озброєння, боєприпаси, амуніцію та інше для потреб українських Збройних сил.