Сенат США став на крок ближче до надання допомоги Україні: за що проголосували цього разу і що далі

Читать на русском
Автор
922
Сенат США став на крок ближче до надання допомоги Україні: за що проголосували цього разу і що далі

Епопея з голосуванням за допомогу Україні продовжується

У Сенаті США законодавці знову повернулися до розгляду документа щодо надання військової допомоги Україні та Ізраїлю без розгляду питань захисту кордону.

Як повідомляє CNN, роботи над погодженням тривали протягом усього тижня, а в неділю було проведено голосування про включення законопроєкту на розгляд Сенату без його затягування маловажливими правками.

Оскільки потрібні голоси було набрано дуже швидко, то тепер очікується, що фінальне голосування буде проведено пізніше на новому тижні. Попередньо це відбудеться у вівторок, 13 лютого.

Від розгляду всіх правок позбутися не вдалося, проте очікується, що їх буде проголосовано протягом неділі та понеділка.

Видання зазначає, що якщо він все ж таки набере потрібні голоси в Сенаті, то потім він потрапить на розгляд до Палати представників. При цьому не зовсім зрозуміло, коли її спікер Майк Джонсон проведе голосування і чи проводитиме його взагалі.

Як відомо, військову допомогу США у розмірі 95 мільярдів доларів (з них 61 для України) було заблоковано в Конгресі через розбіжності з приводу міграційної політики та захисту свого кордону від нелегалів. Обидві партії змогли досягти компромісної угоди, проте вона зірвалася через позицію експрезидента Дональда Трампа, який закликав лояльних йому республіканців не голосувати за документ.

Тому демократи представили новий документ, аналогічний першому, лише без положень за кордоном. 8 лютого Сенат проголосував за проведення дебатів щодо цього документа, а тепер остаточно вирішив поставити його на голосування.

Проти документа виступає колишній президент Дональд Трамп, який вимагає, щоб гроші були передані у вигляді кредиту, а не безоплатної допомоги. Водночас чинний президент Джо Байден критикує парламент через нездатність домовитися з цього питання.