Війна — день 946: у Вугледарі критична ситуація, а в Росії нова ядерна доктрина

Читать на русском
Автор
517
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 26 вересня 2024, 23:04
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Ситуація на Покровському напрямку залишається дуже напруженою, лише за попередню добу там загарбники намагалися просунутися понад п’ятдесят разів. Крім того, окупанти посилюють тиск на Лиманському напрямку, а також намагаються завершити оточення Вугледара. Українські захисники також мають успіхи — їм вдалося вибити ворога з агрегатного заводу у Вовчанську. При цьому росіяни готують новий масштабний удар, а серед цілей можуть бути українські атомні електростанції.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 26 вересня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 США запровадили нові санкції проти Росії. Санкції США стосуються російських віртуальних фінансових платформ PM2BTC, Cryptex окремих громадян РФ через кіберзлочинні дії та відмивання грошей.

22:00 У кожній області України має бути хоча б один військовий ліцей, заявив Денис Шмигаль

"Держава прагне створити розгалужену мережу військових ліцеїв. У кожній області має бути щонайменше один такий заклад", — сказав премʼєр.

21:00 Володимир Зеленський зустрівся з двопартійною делегацією Сенату США, щоб обговорити ключові пункти Плану перемоги.

"Це має бути нашим спільним досягненням – перемога заради свободи, без жодних компромісів ціною свободи. Тут, у столиці США, ми маємо багато друзів, які з перших днів повномасштабного вторгнення стоять пліч-о-пліч з українцями в боротьбі за свободу та незалежність. Дякую кожному члену Сенату за таку підтримку", — зазначив глава держави.

20:00 Зеленський прибув до Капітолію, щоб зустрітися з американськими законодавцями.

19:00 Росіяни будують невідому захисну споруду в районі Кримського мосту. Однак у цьому сезоні окупанти не зможуть завершити роботи через складні погодні умови. Про це сказав речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

18:00 МЗС України засудило передвиборчу агітацію "Грузинської мрії", де використали кадри зруйнованих українських міст. У міністерстві вважають неприпустимим використання в політичній рекламі зображень наслідків війни Росії проти України. Відомство закликало утримуватись від використання теми війни в Україні у внутрішньополітичній боротьбі в Грузії.

17:00 Збільшення фінансування військової допомоги Україні на 400 мільйонів євро у 2024 році погодили у німецькому Бундестазі. Ці кошти планують спрямувати на закупівлю БПЛА, систем протиповітряної оборони, танків, боєприпасів і запасних частин для ЗСУ.

Також Великобританія передасть Україні додаткову партію самохідних гаубиць AS90. Загалом ЗСУ отримає 16 AS90.

16:00 Окупанти атакували залізничний вокзал на Сумщині, є поранені. За даними місцевої прокуратури, росіяни здійснили обстріл з використанням FPV-дронів залізничної станції Хутір Михайлівський (м. Дружба) Шосткинського району. Унаслідок атаки ворога отримали поранення троє працівників залізничного вокзалу.

15:00 Вночі Росія атакувала три енергооб'єкти України. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, цієї ночі ворог здійснив чергову масовану атаку на українську енергетику, застосувавши для цього дрони та ракети. Зокрема, було атаковано три об’єкти передачі електроенергії, один із них — у Миколаївській області.

14:00 США виділили Україні військову допомогу на суму 7,9 млрд доларів. У пакет увійшли, зокрема, крилаті авіаційні бомби Joint Stand-off Weapon (JSOW).

13:00 Росія випустила три "Кинджали" у напрямку Старокостянтинова Хмельницької області.

12:00 На Хмельниччині під час "шахедної" атаки 26 вересня було пошкоджено господарську будівлю в одному із приватних домоволодінь, повідомили в ОВА. На щастя, без постраждалих.

В "Енергоатомі" заявили, що армія РФ знову була близька від ядерного інциденту на території України.

"Вночі 25 вересня зафіксовано черговий проліт ударного безпілотного апарату на критично низькій висоті недалеко від промислового майданчику Рівненської АЕС", — зазначили у пресслужбі відомства.

11:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат російської армії в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 26.09.2024
Втрати армії РФ в Україні 26.09.2024

10:30 В Україні оголошена масштабна повітряна тривога через пуски "Кинджалів" винищувачами МіГ-31К. Головна ціль ворога — Старокостянтинів Хмельницької області. Відомо про кілька потужних вибухів, що пролунали у місті.

9:00 Вночі ворог атакував Одеську область "шахедами" і ракетами. За даними ОВА, внаслідок ракетного удару в Одеському районі загинула 62-річна жінка, є пошкодження будівель та авто. Також сталося загоряння сухої трави. Атака дронів, на щастя, минулася без постраждалих та суттєвих руйнувань інфраструктури.

8:30 Херсон знову був під прицілом ворога. Очільник Херсонської МВА Роман Мрочко повідомив про двох постраждалих. Одну із них було госпіталізовано — 62-річна жінка отримала вибухову травму, контузію та уламкові поранення через обстріл Дніпровського району міста. Ще одна постраждала, 20-річна дівчина, звернулася до медиків самостійно. Вона була поранена через скидання росіянами вибухівки з дрона після сьомої ранку.

"Зараз потерпілу дообстежують. Попередньо у дівчини контузія, вибухова та закрита черепно-мозкова травми, струс головного мозку, уламкові поранення", — підкреслив Мрочко.

7:00 У Києві вранці пролунала низка вибухів, працювала ППО по ворожих "шахедах". У Печерському районі столиці уламки БПЛА стали причиною вибуху газової труби в одному із житлових багатоповерхових будинків. Сталася пожежа.

Київ атака шахедів 26 вересня
Наслідки удару по Києву 26 вересня

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч на 26 вересня була дуже багатою на вибухи в різних регіонах України. Так, гучно було у Києві та області, на Сумщині, Одещині, Івано-Франківщині, Хмельниччині. Чекаємо даних від місцевих адміністрацій;
  • у Білорусі з аеродрому "Барановичі" злітав винищувач, адже на територію Гомельської області із Чернігівщини залітав "шахед". Подальша доля дрона невідома;
  • Україна отримає новий пакет військової допомоги від США, вже 66-й за рахунком. Його вартість складе 375 млн доларів. Він включає артилерійські боєприпаси, засоби протиповітряної оборони, протитанкові ракети, бронетехніку та інше критично важливе спорядження;
  • в окупованому Маріуполі навряд цієї зими працюватиме центральне опалення, пише Центр національного спротиву. Загарбники стверджують, нібито тепломережі "готові до опалювального сезону щонайменше на 60%", але ці прогнози далекі від реальності. Запустити їх у роботу до зими не вдасться, переконані у ЦНС;
  • Зеленський та Байден зустрілися на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку. Це перша з двох запланованих в США зустрічей лідерів США та України. Відомо, що говорили про нинішню ситуацію на фронті в Україні та обговорювали нюанси Плану перемоги.

3:00 У повітряному просторі України залишається приблизно 25 російських БПЛА, більша частина з яких помічена на Київщині. Хоча частину їх збили, але з боку Сумської області заходять нові групи.

1:00 Над Україною залишається велика кількість дронів, які бачили у різних областях.

00:00 Україна знову під атакою російських дронів. У мережі повідомляють, що у повітряному просторі їх близько 30 одиниць

Про те, що відбувалося 23 вересня, читайте у трансляції: Війна — день 943: окупанти просунулися на Донбасі та скинули авіабомби на Запоріжжя

З ситуацією в Україні за 24 вересня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 944: росіяни намагаються прорватися під Покровськом та бомблять Харків

Про новини та події 25 вересня ми розповідали тут: Війна — день 945: просування росіян під Покровськом та критична ситуація у Вугледарі