Війна — день 939: росіяни намагаються прорватися під Покровськом і запускають ракети

Читати російською
Автор
Новина оновлена 19 вересня 2024, 23:20

Оперативно про головне за добу

Наступ росіян біля Покровська практично вдалося зупинити, проте бої в цьому районі продовжуються з колишньою активністю. Загалом на Покровському та сусідньому Курахівському напрямках сумарно за попередню добу сталося 79 бойових зіткнень, що становить понад половину від усіх добових зіткнень на фронті. Також напружені бойові дії відбуваються в районі Вугледару.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 19 вересня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У ЄС заявили, що можуть позбавити Грузію безвізового режиму через відкат від демократії. Як пише Politico, інформацію про можливе позбавлення грузин безвізу підтвердив представник виконавчого органу ЄС.

22:00 Україна вперше долучилася до навчань НАТО з протидії дронам. У щорічних навчаннях НАТО з перевірки технічної сумісності систем боротьби з безпілотними літальними апаратами (C-UAS TIE) взяли участь понад 450 учасників із 19 країн-членів НАТО, а також представники трьох країн-партнерів.

21:00 У мережі зʼявились нові супутникові знімки російського складу боєприпасів у Торопці показують наслідки української атаки — там видно вирви діаметром від 50 до 90 метрів від снарядів, які розірвало від удару.

20:00 Мер Житомира Сергій Сухомлін достроково склав повноваження. Відповідне рішення було ухвалено на позачерговій сесії Житомирської міської ради. За словами мера, він збирався йти до ЗСУ, пройшов ВЛК, ТЦК та СП, але не отримав погодження від Генштабу, тому йому "надійнула інша пропозиція".

19:00 США ввели санкції проти Росії та КНДР за незаконні фінансові схеми.

18:00 Німеччина готує великий пакет допомоги на 1,4 мільярда євро, який надійде до кінця року. За даними SPIEGEL, серед 50 запланованих окремих позицій:

  • комплект боєприпасів для ЗУ Gepard
  • 20 бойових машин піхоти Marder
  • численні розвідувальні і ударні безпілотники
  • великі пакети запасних частин для вже переданих систем озброєнь.

17:00 Віцепрем’єрка Ольга Стефанішина вважає, що Україна стане членом ЄС та НАТО щонайбільше до 2030 року.

16:00 Боєприпаси з Індії надходять в Україну попри протести Росії, пише Reuters. Європейські країни вже понад рік постачають в Україну артилерійські снаряди від індійських виробників зброї. Попри протести Москви Індія не втручається у торгівлю та не зупиняє її, хоч РФ щонайменше двічі закликала це зробити.

15:00 Німеччина передала Україні новий пакет допомоги. Туди увійшли:

  • 22 танки Leopard із запчастинами до них;
  • 22 броньовані авто MRAP;
  • 12 самохідних гаубиць PzH 2000;
  • три зенітні самохідні артилерійські установки Gepard;
  • розвідувальні дрони VECTOR (30 штук), RQ-35 Heidrun (20), Songbird (12) та Hornet XR (шість);
  • 61 тисяча 155-мм артилерійських боєприпасів та мільйон набоїв до стрілецької зброї.

14:00 ЄС виділить додаткові 160 млн євро Україні для підтримки енергобезпеки. Як пояснила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн:

  • 60 млн євро будуть направлені на підтримку притулків й обігрівачі;
  • 100 млн євро заморожених російських активів буде спрямовано на ремонтні роботи та відновлювальні джерела енергії.

13:00 Німеччина готує екстрену військову допомогу Україні через погіршення на фронті. Країна має намір схвалити військову допомогу Україні у розмірі близько 400 млн євро. Кошти мають бути виділені негайно через погіршення ситуації на фронті.

12:00 На кордоні з Угорщиною обмежать рух транспорту з України. Упродовж наступних двох тижнів у пункті пропуску "Чоп — Захонь" буде частково обмежено рух легкових та вантажних транспортних засобів у напрямку виїзду з України. Як пояснюють митники, ці обмеження будуть діяти через ремонт дорожнього покриття.

11:00 У ніч проти 19 вересня російські війська атакували енергооб'єкт у Сумській області. Без світла залишалися Суми та частина області.

10:00 СБУ викрила в Харкові агента російської військової розвідки, який коригував ракетно-бомбові удари по місту та прилеглим територіям. Він обходив райони Харкова, фіксуючи розташування українських військових та відправляв координати через Google Maps своєму куратору.

09:00 Минулої доби Росія втратила 1130 одиниць особового складу. Також було знищено 14 танків, РСЗВ і не тільки.

08:00 У ніч на 19 вересня 2024 року радіотехнічними військами Повітряних Сил виявлено та здійснено супровід 46-ти засобів повітряного нападу противника. Вороги вдарили по Харківщині трьома зенітними керованими ракетами С-300/С-400 із Бєлгородської області, однією керованою авіаційною ракетою Х-59/69 із повітряного простору ТОТ Запорізької області, а також 42-ма ударними БпЛА типу "Shahed" (райони пусків: Приморсько-Ахтарськ, Курськ – рф).

В результаті протиповітряного бою збито усі 42 ударних БпЛА. Також на східному напрямку збито керовану авіаційну ракету Х-59/69.

07:00 Ще мінус 1130 солдатів ворога за добу. У Генштабі оновили дані по втратам противника

06:00 РФ вночі двічі атакувала Харків. Один із прильотів стався між школою та дитсадком.

3:00 На Київщині помічено російський БПЛА в районі Білої Церкви. Повідомлялося про роботу ППО

1:00 Вибух у Харкові стався у районі лісосмуги у Шевченківському районі. Вибухом вибило вікна у сусідніх будинках, також повідомляється про пожежу. Без постраждалих.

00:00 У Харкові повідомляли про вибухи. З’явилася інформація про пуски балістики з Бєлгородської області

Про те, що відбувалося 16 вересня, читайте у трансляції: Війна — день 936: окупанти тиснуть під Покровськом, а Україна чекає на дозвіл бити по Росії

З ситуацією в Україні за 17 вересня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 937: ситуація під Вугледаром погіршується, а бойові дії наближаються до ще однієї області

Про новини та події 18 вересня ми розповідали тут: Війна — день 938: росіяни штурмують під Покровськом і збільшують чисельність армії