Війна — день 936: окупанти тиснуть під Покровськом, а Україна чекає на дозвіл бити по Росії

Читать на русском
Автор
855
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 16 вересня 2024, 23:06
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російське вторгнення в Україну триває, а окупаційні війська не припиняють робити спроби наступати на Покровському та сусідньому Курахівському напрямках. Лише за попередню добу там було зафіксовано сумарно 68 бойових зіткнень зі 137. При цьому основний тиск росіян відбувається не у бік Покровська, а у бік Селидового та Українська. Тим часом Київ сподівається незабаром отримати дозвіл на удари по об’єктах у російських тилах західною зброєю, що дозволить Україні захиститися від обстрілів, а також змусить посадити росіян за стіл переговорів. У ГУР вважають, що Кремль зіткнеться з дуже серйозними проблемами до кінця 2025 року і, ймовірно, більше не зможе вести війну.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 16 вересня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент Ірану заперечує постачання балістичних ракет Росії.

"Цілком можливо, що постачання відбулися в минулому… Але я можу вас запевнити, що з моменту мого вступу на посаду таких постачань до Росії не було", — сказав президент Ірану Масуд Пезешкіан.

22:00 В росіян намічаються певні оперативні оточення на Курщині, — військовий експерт Олександр Коваленко. Своєю чергою FT зазначає, що РФ вже направила 38 тисяч солдатів на Курщину, знявши їх з інших напрямків в Україні.

21:00 Україна отримає шість САУ Panzerhaubitze 2000 протягом наступних 2 місяців, повідомив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

20:00 Олаф Шольц, коментуючи можливість запуску мирного процесу Україною, сказав, що зараз час подивитися, що можливо.

19:00 На Херсонщині на міні підірвалася дитина. 14-річний хлопчик загинув на місці трагедії, яка сталась у селі Посад-Покровське. Там у сараї одного з господарств здетонував невідомий вибуховий предмет.

18:00 США ввели санкції проти представників МВС Грузії і членів проросійської групи "Альт-Інфо". Ідеться про директора департаменту з особливих доручень МВС Грузії Звіада Харазішвілі ("Хареба") та його заступника Мілері Лагазаурі, а також лідерів "Альт-Інфо" Зураба Махарадзе і Костянтина Моргошії. Їх звинувачують у підриві демократії в Грузії та прав людини.

17:00 Росія продала краденого зерна з окупованих територій України майже на $1 млрд, пише WSJ. Цей "бізнес" має широку мережу клієнтів, до якої входять відповідальні за російське вторгнення фірми, компанія, що повʼязана з Корпусом вартових Ісламської революції, кримський бізнесмен Михайло Ганага, а також фірма, яка торгує з ОАЕ.

16:00 Наступна партія винищувачів F-16 від Данії прибуде в Україну вже цього року, сказав міністр оборони Трольс Лунд Поульсен.

15:00 Зеленський виступить на Генасамблеї ООН наприкінці вересня. За даними "Голоса Америки", 24 вересня 2024 року на Генеральній Асамблеї ООН розпочнуться загальні дебати, основними темами яких будуть війна в Україні та підтримка з боку міжнародної спільноти. У перший день із промовою виступить президент США Джо Байден, а вже 25 вересня — президент України Володимир Зеленський.

14:00 Зеленський підписав закон про включення до окремих родів сил ЗСУ Сил безпілотних систем. Про це свідчить інформація у картці документа на сайті Верховної Ради.

13:00 Путін збільшив чисельність армії РФ до 2 млн 389 тисяч осіб. Серед них 1,5 млн військовослужбовців.

12:00 Італія надішле Україні другу батарею ППО Samp-T для захисту населення. Про це повідомив глава МЗС Італії Антоніо Таяні та розповів, що відправка відбудеться найближчим часом.

11:00 У Вовчанську російські загарбники зробили спробу доставки особового складу на автомобілях, проте українські сили завдали вогневої поразки, знищивши техніку ворога. Крім того, окупанти застосували РСЗВ за власними підрозділами біля Агрегатного заводу.

10:00 СБУ затримала в Одесі агента російських спецслужб, який шпигував за українськими військовими підрозділами та готував інформацію для ворожих ракетно-дронних ударів.

09:00 Внаслідок атаки по Київській області в ніч на 16 вересня, зафіксовано пошкодження автомобілів та приватних будинків. Також є постраждала.

08:00 Російські окупанти просунулися біля Колесниківки, Катеринівки, Водяного, Вугледару, у Спірному та Українці.

07:00 За ніч навколо Києва збито понад 20 "Шахедів". За попередньою інформацією, обійшлося без потерпілих та руйнувань. Про це повідомили у Київській міській адміністрації.

06:00 Українські військові знищили за добу 1060 окупантів. Загальні втрати армії РФ живою силою склали 634 860 людина.

00:00 У Кривому Розі було чути звуки вибухів. До цього в Повітряних силах повідомляли, що у напрямку міста летить ворожий БПЛА.

Про те, що відбувалося 13 вересня, читайте у трансляції: Війна — день 933: історичний обмін полоненими та контратака Росії на Курщині

З ситуацією в Україні за 14 вересня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 934: Україна готує новий Саміт світу під атаками РФ

Про новини та події 15 вересня ми розповідали тут: Війна — день 935: новий наступ ЗСУ у Курській області та удар по Харкову