Війна — день 864: Україна посилює ППО, поки Росія повторює свої "умови миру"

Читати російською
Автор

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 6 липня 2024 року. З Росії продовжують доноситися заяви про необхідність миру на умовах агресора, тоді як окупанти перегруповуються для наступу далі вглиб Часового Яру. Проте українці не мають наміру здавати території ворогові, посилюють ППО та продовжують готувати 100-річну угоду з Британією.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 6 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна закликала Болгарію не використовувати тему війни в політичних цілях. У дипломатичному представництві так відреагували на заяви Болгарії про те, що держава на майбутньому саміті НАТО у Вашингтоні планувала запропонувати мирні переговори між Росією та Україною і виступити посередником.

22:00 Президент США Джо Байден заявив, що він зупинив російського диктатора Володимира Путіна. Журналісти ABS почули це у відповідь на питання, чи зможе він ефективно працювати протягом наступних чотирьох років, якщо переможе на виборах.

"Все, що я роблю. Ви знаєте, що я не тільки проводжу кампанію, я керую світом… Джордже, я той, хто створив НАТО, майбутнє. Ніхто не думав, що я зможу його розширити. Я той, хто зупинив Путіна", — заявив Байден.

21:00 Повітряні сили збили 8 російських безпілотників за день на півдні України, з них —

6 дрони-розвідники. Крім того, російські окупаційні війська атакували Одеську область двома балістичними ракетами, ймовірно, "Іскандер-М".

20:00 Командувач ВМС Олексій Неїжпапа розповів, що РФ хотіла узяти Одесу в кільце і потім висадити морський десант, але завадила відсутність успіхів на суші.

"Для її (військово-морської операції — ред.) проведення противник спочатку мав досягти успіху на суші. Не оволодіти Миколаєвом, хоча це теж було в його планах, а обійти його з півночі, щоб узяти Одесу в кільце. І ось тоді мало сенс робити висадку", — сказав командувач.

19:00 Президент України Володимир Зеленський анонсував нову Українську морську стратегію. Скоро вона буде затверджена на РНБО, а зараз триває фіналізація її пунктів.

18:00 Новий прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер сказав, що безпека та оборона буде "першим обов'язком" його уряду. Ба більше, новий глава уряду вже встиг провести низку міжнародних телефонних розмов, "щоб налагодити відносини з іншими країнами, обговорити дійсно важливі питання про Україну та інші нагальні проблеми".

17:00 Росіяни активізувались на Торецькому напрямку, який раніше був до цього у дещо "сплячому режимі". За словами речника ОСУВ "Хортиця" Назара Волошина, росіяни атакують Шуми, і Нью-Йорк, і безпосередньо Торецьк. Також окупанти намагаються штурмувати зі сторони Горлівки в сторону Костянтинівки.

Торецький напрямок на мапі Deep State

16:00 Україна отримала естонські зенітно-ракетні комплекси малого радіуса Mistral із запасом ракет-перехоплювачів.

15:00 Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко відвідав бойові підрозділи системи МВС на передовій у Донецькій області.

14:00 Росіяни обстріляли з артилерії Червоногригорівську громаду на Нікопольщині, згинула 65-річна жінка.

У Євпаторії, Севастополі та Ялті в тимчасово окупованому Криму росіяни встановлюють оборонні позиції, — повідомляють партизани.

13:00 Влада РФ посилює блокування VPN-сервісів, щоб обмежити доступ росіян до незалежних і міжнародних ЗМІ та спростити можливість спецслужб стежити за громадянами, — Міноборони Великої Британії.

Укренерго у суботу, 6 липня, ще на одну годину зменшило застосування графіків відключення електроенергії, обмеження діятимуть з 16:00.

У Київській області всі "Пункти незламності" переводять у робочий режим через проблеми зі світлом.

12:00 В Одесі знову було чутно вибух, повідомляє кореспондент "Телеграфу".

Україна провела вже 53 обміни. 3310 наших людей, які вже вдома, в Україні, поруч зі своїми рідними, — повідомляє Зеленський.

11:00 В Одеській області чули вибух, — до цього Повітряні сили ЗСУ повідомляли про ракету в цьому напрямку.

Повітряно-космічні сили Росії знову впустили авіабомбу ФАБ на Бєлгородську область неподалік українського кордону, — ASTRA з посиланням на свої джерела.

Міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой не виключив нового видворення російських дипломатів з посольства у Кишиневі, якщо Москва продовжить діяти всупереч національним інтересам Молдови.

10:00 По всій Україні у суботу, 6 липня, Укренерго скасувало відключення електроенергії до 15:00.

Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 387 захисників, 280 з них — посмертно. Українців нагородили орденами Богдана Хмельницького, Данила Галицького, "За мужність" та медалями "За військову службу Україні", "За врятоване життя" й "Захиснику Вітчизни" за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку.

09:00 Рано вранці російська армія з артилерії обстріляла один із населених пунктів Бериславського району Херсонської області, поцілили по приватному будинку, під його завалами рятувальники виявили тіла чоловіка та жінки.

Генштаб ЗСУ оприлюднив свіже зведення щодо ситуації на фронті на ранок:

08:00 Вночі ворог спрямував 27 безпілотників типу "Шахед" проти України, — 24 з них вдалося збити у Дніпропетровській, Полтавській, Запорізькій, Херсонській, Харківській, Донецькій, Сумській, Чернігівській, Вінницькій, Київській, Кіровоградській, Миколаївській областях.

Внаслідок нічної атаки РФ в Україні знеструмлювалися побутові та промислові споживачі в Сумах та Харківській області, на ранок споживання більшості з них відновлено, тривають аварійно-відновлювальні роботи, — "Укренерго".

Генштаб ЗСУ оприлюднив свіжі втрати Росії в Україні, — за минулу добу ворог орієнтовно втратив більше 1200 одиниць особового складу, 11 танків, 66 артсистем, 58 безпілотників тощо.

Втрати Росії в Україні 06.07.2024

07:23-07:48 Масштабна повітряна тривога у зв'язку зі злетом Міг-31К.

07:00 Ворог просунувся у Нью Йорку, Дружбі та біля Новоселівки Першої в Донецькій області, — повідомляють аналітики DeepState.

06:30 Кілька важливих новин на ранок:

  • вночі Україна була під атакою дронів, повідомлялося про вибухи в Сумах, Кременчуці, Кам'янському, Кривому Розі;
  • також удару дронами зазнала і Росія, — в Краснодарському краї була пожежа на нафтобазах, були пошкоджені вишки зв'язку;
  • також були чутні вибухи в Севастополі, через що згодом було перекрито рух Керченським мостом;
  • "мирні пропозиції" Кремля є лише спробою легітимізувати незаконне вторгнення в Україну та підірвати базовані на статуті ООН мині зусилля, — заява ЄС;
  • канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана за його неоголошену поїздку до Москви, після чого Угорщина раптово скасувала візит до Будапешта міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок;
  • упродовж наступного тижня в Вашингтоні проходитиме саміт НАТО, і слід очікувати нових заяв у контексті програми забезпечення України літаками F-16, — кажуть в адміністрації США.

00:00 Президент США Джо Байден зустрінеться із Зеленським на полях саміту НАТО у Вашингтоні 9-11 липня, повідомили у Білому домі.

Повітряні сили ЗСУ попереджають про ударні дрони в повітряному просторі України. У південно-східних областях оголошено тривогу.

Станом на початок дня карта бойових дій виглядає так:

Карта бойових дій в Україні від DeepState 06.07.2024

Про новини та події 3 липня ми розповідали тут: Війна — день 861: окупанти тиснуть на Донбасі, а на кордоні з Білоруссю зростає напруга

Про те, що відбувалося, 4 липня читайте за посиланням: Війна — день 862: росіяни атакували міста України та успішно тиснуть у Часовому Яру

З ситуацією в Україні за 5 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 863: ЗСУ відступили у Часовому Яру, а на фронті їм не вистачає зброї