По всій Україні було оголошено повітряну тривогу: що відбувалося

Читать на русском
Автор
Під загрозою вся країна Новина оновлена 15 червня 2024, 09:42
Під загрозою вся країна. Фото Колаж "Телеграфу"

Українців закликають перебувати у безпечних місцях

О 9:23 у суботу, 15 червня, по всій території України оголошували повітряну тривогу. Причина в тому, що росіяни підняли у повітря винищувач МіГ-31К. О 9:39 дали відбій повітряної тривоги.

"Вся Україна — ракетна небезпека! Зафіксовано зліт МіГ-31К", — попередили у Повітряних силах України.

За даними моніторінгів, винищувач, який є носієм гіперзвукових ракет "Кинджал" злетів з аеродрому Саваслейка. Всі області України були під загрозою.

Нагадаємо, аеродром "Саваслейка" розташований поблизу села з аналогічною назвою у Кулібакському районі Нижньогородської області. До кордону України — близько 700 км. На аеродромі з кінця 2021 року базується сформований того ж року полк літаків МіГ-31К, озброєних балістичними ракетами Х-47М2 "Кинджал". Ці гіперзвукові ракети є дуже складними цілями для систем ППО через високу швидкість польоту (12350 км/год).

Для довідки: ракети "Кинджал" є небезпечною зброєю, адже рухаються з гіперзвуковою швидкістю, яка більша за швидкість звуку в 10 разів, і ще легко маневрують у повітрі. Докладніше про те, чим відома хвалена російська ракета "Кинджал" ви можете прочитати в матеріалі "Телеграфа" під назвою "Незбивна" гіперзвукова ракета "Кинджал": чому про неї багато говорять і що вона може".

Нагадаємо, вранці 14 червня РФ атакувала Україну ракетами та дронами. Головною ціллю окупантів було місто Старокостянтинів.