Мінус один? ЗСУ атакували у Криму великий десантний корабель

Читать на русском
Автор
4674
У Криму вражений корабель "Костянтин Ольшанський" Новина оновлена 26 березня 2024, 09:28
У Криму вражений корабель "Костянтин Ольшанський". Фото Колаж "Телеграфу"

Довгий час окупанти розбирали вкрадений в України корабель на запчастини, а потім вирішили полагодити, але не вийшло

На території тимчасово окупованого Криму ЗСУ атакували великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський". Зараз він не перебуває у бойовій готовності. Інформація про ступінь пошкодження з’ясовується.

Про це у вівторок, 26 березня, в ефірі FREEДOM повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук. За його словами, судно було уражене українською ракетою "Нептун".

"Корабель цей мав використовуватися Україною. Тому було ухвалено рішення про поразку цієї одиниці нашим "Нептуном", – сказав Плетенчук.

Цей корабель Росія у 2014 році вкрала в України. Він простояв у бухті протягом 9 років і його почали розбирати на запчастини.

"Нагадую, це український великий десантний корабель, який десять років тому захопили російські окупанти. Дев’ять років він стояв у бухті Севастопольської. Його розбирали на запчастини, просто банально грабували. А на десятий рік війни вони зрозуміли, що закінчуються у них великі десантні кораблі 775-го проєкту, і було прийнято рішення його відновити.Протягом року провели відновлювальні роботи, але метою, як ми розуміємо, було зробити підробку для того, щоб відрапортувати московському керівництву і тим самим споживачам інформації, що нічого не розуміють, в Росії, на окупованих територіях про тому, як вони відновили один із "своїх" кораблів", — пояснив Плетенчук.

Корабель "Костянтин Ольшанський" мав використовувати проти України за задумом загарбників. Тому було ухвалено рішення атакувати це судно "Нептуном". Крім того, великі десантні кораблі "Азов" та "Ямал" не зможуть виконувати бойові завдання найближчим часом, як і "Іван Хурс".

Зазначимо, що з кораблів проєкту 775 під час повномасштабного російського вторгнення в Україну вже було знищено "Саратов" та "Мінськ", пошкоджено "Оленьогірський гірник", "Орськ", "Куніков" та "Новочеркаськ".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що 23 березня у Севастополі в районі аеродрому Бельбек пролунали потужні вибухи. Пізніше було повідомлено про пошкодження кораблів "Азов" та "Ямал".

5 березня в Криму було завдано удару по російському патрульному кораблю проєкту 22160 "Сергій Котов". У ГУР МО прокоментували ситуацію та заявили, що операцію було проведено за допомогою морських дронів "Magura V5".

У вересні 2023-го Сили оборони вразили два російські патрульні кораблі типу "Василь Биков ". Це сталося у південно-західній частині Чорного моря.

У жовтні того ж року двічі атакували корабель "Павло Державін". За цією операцією стоять Служба безпеки спільно із ВМС України.