Відео збитого російського Су-34 біля Маріуполя фейк? У спротиві пояснили ситуацію

Читать на русском
Автор
2203
Су-34 Новина оновлена 02 березня 2024, 17:45
Су-34. Фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Насправді на відео горів сухостій

Вранці 2 березня українські партизани нібито знайшли місце падіння російського винищувача Су-34. Борт було збито 1 березня на сході Силами оборони України.

Перше відео з місця його падіння опубліковано у Telegram-каналі спільноти "Маріуполь.Спротив". Згодом виявилось, що воно фейкове і насправді опубліковане 28 лютого на Ютубі.

Ця новина швидко поширилась мережею, і спільнота виклала пост-пояснення, де написала, що відео, нібито збитого Су-34, надавало анонімне джерело, яке до сьогодні не підводило.

"Якщо ми несвідомо стали джерелом розповсюдження — приносимо вибачення українцям. Війна. Таке може бути. Але, це жодним чином не применшує факт збиття", — зазначає спільнота.

Докази фейковості матеріалу опублікував "Інсайдер", де вказано, що відео залите у мережу ще у лютому. І на ньому знято момент горіння сухостою, а не російського літака.

"Це не скасовує факт збитого літака (крім візуальних даних є багато інших, на основі яких підтверджують збиття)", — написав паблік.

Нагадаємо, Повітряні сили ЗСУ 2 березня повідомили, що напередодні близько 09:00 на східному напрямку знищено ворожого винищувача-бомбардувальників Су-34. Він намагався завдати удару по наших позиціях керованими авіабомбами.

"Разом 11 збитих з початку року Су-34 … Це більше ніж ВКС РФ отримали в 2022 (10) або в 2023 (6). На сьогоднішній день у ВКС РФ близько 80 боєздатних Су-34. При цьому практично всі з них застосовуються для завдання ударів КАБ",прокоментував ситуацію військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко.

Для довідки: Су-34 є багатоцільовим бомбардувальником. Його основні завдання — удар по наземних та повітряних цілях. З іншого боку, Су-34 може перевозити різні типи ракет, бомб, і навіть вести повітряний бій.

Раніше "Телеграф" писав, що речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат висловився про наслідки втрати такої кількості літаків для росіян. За його словами, крім техніки, ворог втрачає ще й особовий склад, а щоб грамотно навчити одного пілота, потрібно не менше п’яти років.