Ворожих цілей на $100 млн: який з українських дронив "набив" стільки техніки

Читать на русском
Автор
Дрон "Сич", який передавали в червні 2023 року Новина оновлена 28 лютого 2024, 09:03
Дрон "Сич", який передавали в червні 2023 року. Фото Фонд "Повернись живим"

Дрон близько вартує 2 млн грн

Два розвідувальних дрона, катапульта та центр управління — з цього початково складався безпілотник "Сич". Однак розробка виявилась придатною не тільки для розвідки і "пташку модифікували.

Ударно-розвідувальний дрон використовують українські спецпризначенці. На рахунку "Сича" — знищеної ворожої техніки на понад $100 млн. Серед "смачних" цілей для "Сича" — російські засоби РЕБ. Цей дрон стійко виносить протистояння і допомагає знищувати РЕБи ворога. Серед його здобутків — Р-330Ж "Житель", який зданий глушити сигнали в радіусі 20-30 км.

Голова ГУР Кирило Буданов зазначав, що його відомство використовує дрон вже тривалий час і безпілотник зарекомендував себе як смертоносна зброя для ураження бронетехніки, невеликих фортифікацій та особового складу російської армії.

У дрона "Сич" в ударному режимі дальність роботи — 50 кілометрів в тилу ворога, в режимі розвідки заявлялися 200 км з можливістю фотозйомки. Особливістю цього безпілотника є додаткові системи захисту від російських систем радіоелектронної боротьби. Відомо, що вартість одного комплексу близько 2 млн грн.

Раніше "Телеграф" розповідав про цікаву бельгійську бойову машину, яку помітили на фронті. Вона не часто зустрічається в ЗСУ, але вирізняється ефективністю проти легкоброньованої техніки.