Українські захисники використовують зброю, яку розробили для В’єтнаму ще у ХХ столітті (відео)

Читать на русском
Автор
2933
Реактивка установка "Партизан"
Реактивка установка "Партизан". Фото Колаж "Телеграф"

Установку не потрібно довго збирати та розбирати

На Лиманському напрямку, українські захисники модернізували реактивну установку "Партизан", розроблену ще під час війни у В’єтнамі. Нею активно нищать ворога.

Відповідне відео виклав у своєму Telegram голова Луганської військової адміністрації Артем Лисогор.

"Зброя моральної перемоги" — українські артилеристи модернізували реактивну установу "Партизан" і б'ють нею ворога на Лиманському напрямку", — йдеться у повідомленні.

На пікап встановили одразу три "Партизана" і тепер захисники мають можливість швидко їздити на вогневий рубіж, завдати ворогу удар і відступити.

Реактивна установка "Партизан" (9П132, "Град-П") активно використовувалася в’єтнамцями проти американців. В чому ж особливість цієї зброї?

  • Основним призначенням установки 9П132 є використання партизанськими загонами проти живої сили, вогневих засобів і техніки противника, де ускладнене застосування звичайних артилерійських систем.
  • Пускова установка 9П132 являє собою напрямну трубчастої форми. Для додання обертання снаряду у напрямній трубі зроблений П-подібний паз.
  • Труба монтується на триногу з механізмом наведення.
  • Наведення здійснюють за допомогою прицілу ПБО-2 і артилерійської бусолі.
  • Установка може бути розібрана на два в'юки.
  • Вогонь ведеться снарядами 9М22М "Малюк". Самі снаряди теж розбірні і складаються з двох частин. Бойова частина повністю запозичена у снаряда М-21ОФ.
  • Запуск ракети здійснюється за допомогою герметичного виносного пульта з кабелем довжиною 20 метрів.
  • Збирання і приведення зброї в бойове положення триває 2,5 хвилини, а розбирання — не більше 2 хвилин

Серійне виробництво для постачання за кордон було розгорнуте на Ковровському механічному заводі. Перші серійні установки були виготовлені у 1965 році, а перша партія відправлена за кордон навесні 1966 року.

Раніше "Телеграф" розповідав, чим особливі британські броньовики, які використовує Україна. Машини зарекомендували себе, як ефективні бронепатрулі ще до відправки в Україну, їх використовували в миротворчих місіях.