З’явився текст нового законопроєкту щодо мобілізації в Україні: головні зміни

Читать на русском
Автор
3583
В Україні може змінитися порядок проведення мобілізації
В Україні може змінитися порядок проведення мобілізації. Фото https://t.me/V_Zelenskiy_official

Стали відомі основні тези, які пропонують змінити в законі про мобілізацію

Після того, як законопроєкт про мобілізацію зареєстрували у Верховній Раді, у мережі з’явилися основні тези з тексту документа. У Міноборони України вказали на основні нововведення, які пропонують змінити законопроєкт про мобілізацію.

Про це повідомили у Telegram-каналі Міноборони. Ознайомитися з повною версією тексту законопроєкту можна на сайті Верховної Ради України.

Так, військовозобов'язаним дозволять переїжджати без дозволу ТЦК на нове місце проживання. Щоб повідомити військкомат про це, достатньо буде просто стати на військовий облік у новому місці. На додаток до цього оновити дані можна буде онлайн — в особистому кабінеті на базі реєстру військовозобов'язаних "Оберіг" або в ЦНАП. Більше не потрібно буде йти для цього до ТЦК.

Крім того, для мобілізованих визначать чіткий термін служби у період дії воєнного стану. Люди з інвалідністю звільнені від проходження військової служби. Для добровольців передбачено відстрочку на два місяці, щоб розв'язати особисті питання та підготуватися до проходження служби.

Щодо щорічної відпустки, то її мають право надавати частинами протягом усього року. А ті військовослужбовці, які повернулися з полону, отримають додаткові 90 днів відпустки. Грошове забезпечення за ними буде збережено у випадку, якщо вони вирішили продовжити службу.

Після мобілізації усі громадяни проходитимуть обов'язковий військовий вишкіл. Триватиме він 2–3 місяці. Без проходження підготовки людину не мають права відправляти на фронт, і цю норму чітко прописано у новому законопроєкті.

Крім того, в Україні скасовують строкову службу. Натомість буде запроваджено базову військову підготовку. Людина у віці 18–24 років на власний розсуд зможе вирішити, коли краще пройти військову підготовку. Триватиме вона максимум п'ять місяців. При цьому за військовозобов'язаним буде збережено його робоче місце, а в чинному законодавстві такої норми немає.

Також у Міноборони повідомили, що військовий облік буде для всіх, але не уточнили, йдеться про чоловіків і жінок, або тільки про чоловіків. Крім того, позбавили силовиків права на відстрочку від призову. Це стосуватиметься співробітників БЕБ, ДБР, Державної виконавчої служби, Нацполіції, НАБУ, прокуратури, Служби судової охорони та патронатної служби.

Держслужбовці підлягають броні, як усі. Категорія "Б" та "В" — 50% від загальної кількості військовозобов'язаних у певному органі. При цьому бронь зберігається для мерів, а також голів сільських рад та територіальних громад. Військовозобов'язані, які працюють в органах місцевого самоврядування, підлягають броні у кількості 50% від загальної кількості таких працівників.

Грошове забезпечення мобілізованих щонайменше 20 тисяч гривень на місяць без урахування додаткових нагород. До таких відносяться виплати у розмірі від 30 до 100 тисяч гривень, які нараховуються у період воєнного стану у визначеному порядку.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що відстрочка від мобілізації в Україні може стати платною. Нардеп розповів, що з цього приводу думає президент та уряд.