Сам знайде дрон-камікадзе та зіб’є: з’явилося відео знищення "Ланцету" шведською зброєю

Читать на русском
Автор

Можливості ПЗРК роблять його чудовою зброєю проти дронів

Поки частина українських БПЛА без діла припадають пилом на складах, російські окупанти активно використовують свої дрони-камікадзе "Ланцет". Але завдяки шведським переносним зенітно-ракетним комплексам Robotsystem-70 (RBS-70) бійці ЗСУ можуть успішно їх збивати.

Про це на своєму Telegram-каналі повідомляє відомий український журналіст Андрій Цаплієнко. За його словами, це робить шведський ПЗРК унікальною зброєю.

Так, основною фішкою комплексу є те, що наведення відбувається по лазеру, що робить роботу ПЗРК незалежною від погоди, часу доби, а головне – наявність "теплового" сліду від цілі. Класична зенітна ракета ПЗРК має головку самонаведення, яка летить на теплове випромінювання реактивного двигуна літака, в той час як БПЛА часто працюють від електричних акумуляторів.

"Завдяки лазерному наведенню, на відміну від класичних ПЗРК з тепловізійними головками самонаведення, RBS 70, за належної майстерності оператора, здатний знищувати навіть невеликі "холодні" безпілотники", — наголошує Андрій Цаплієнко.

Характеристики RBS-70

RBS 70 може збивати цілі на відстанях до 9 км та на висоті до 5 км від місця пуску. Ураження ж цілі відбувається одним з декількох видів ракет, найбільш ефективною з яких є Bolide з фугасною частиною та системою автоматичного захоплення та супроводу мети.

Тим часом дальні дрони-камікадзе України долають понад 1200 км для завдання удару по тилах ворога.