Не тільки "Оберіг": у Міноборони підсумували, які саме зміни передбачає закон про реєстр військовозобовʼязаних

Читать на русском
Автор
2020
Законопроєкт ухвалили 16 січня 2023 року
Законопроєкт ухвалили 16 січня 2023 року. Фото Колаж "Телеграф"

Передбачено чотири головні пункти змін

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №10062 "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану" у другому читанні. Попри численні дискусії, його підтримали 249 народних депутатів.

Основні зміни, які він передбачає, підсумувало Міноборони України. Зауважимо, що, згідно із законом, в Україні планують запровадити повноцінний електронний облік військовозобов’язаних.

Запровадити ці зміни закликали представники Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ, щоб зменшити прогалини в процесі мобілізації.

Серед основних змін хмарні послуги, створення на повноцінне функціонування електронного кабінету військовозобовʼязаного, можливість учасникам бойових дій подавати електронні заяви, а також електронний реєстр "Оберіг".

Хмарні послуги — це дасть можливість України використовувати хмарні сховища країн НАТО

"Оберіг" — через електронний кабінет військовозобов’язаного збиратиметься інформація про результати медичного огляду і про участь громадянина в бойових діях. Персональні дані вноситимуть без згоди самої людини, крім інформації про членів родини.

Електронний кабінет військовозобовʼязаного — українці зможуть самостійного оновлювати персональні дані.

УБД — можливість надсилати електронну заяву на отримання такого статусу.

Раніше "Телеграф" писав, що користувачі зможуть актуалізувати персональні дані в електронному кабінеті призовника вже з другого кварталу 2024 року.